Având în vedere proiectul de lege privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate postat de Ministerul Sănătății pe Transparență decizională, prin intermediul căruia se intenționează acordarea unor drepturi suplimentare pentru organismele profesionale, în dauna membrilor acestora;

Luând în considerare numeroasele solicitări de sprijin pe care ni le-au adresat membrii de sindicat pentru rezolvarea unor categorii de probleme profesionale sau generate de organismele profesionale;

Ținând cont de necesitatea respectării drepturilor fundamentale pe care le au profesioniștii din sănătate în exercitarea activității;

Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează prezenta petiție pentru normalizarea cadrului legislativ de desfășurare a activității profesionale și reforma organismelor profesionale prin intermediul legii de exercitare a profesiilor din sănătate.

Menționăm că Federația „Solidaritatea Sanitară” a reușit în primă instanță blocarea proiectului de lege privind exercitarea profesiilor din Sănătate în cadrul Comisiei de Dialog Social a Ministerului Sănătății. Acum este rândul profesioniștilor din Sănătate care împărtășesc principiile de reformă propuse de noi să-și exprime sprijinul prin intermediul acestei Petiției.

Prin intermediul acestei Petiții semnatarii acesteia cer aplicarea principiilor și solicitărilor transmise de Federația „Solidaritatea Sanitară”, centrate în special pe următoarele modificări în domeniul exercitării profesiilor din Sănătate:

 • Gratuitatea cursurilor de Educație Medicală Continuă și a actelor eliberate de organismele profesionale.
 • Eliminarea cercetării disciplinare și înlocuirea ei cu cercetarea profesională.
 • Implicarea activă a organismelor profesionale în apărarea imaginii publice a profesiei și profesioniștilor pe care-i reprezintă.
 • Eliminarea posibilității organismelor profesionale de a-și amenda membrii.
 • Respectarea libertății de asociere a profesioniștilor prin posibilitatea înființării mai multor organisme profesionale.
 • Abolirea „taxei de exercitare a profesiei” prin eliminarea obligativității taxei de membru al organismelor profesionale.
 • Asigurarea transparenței activității financiare a organismelor profesionale prin controlul exercitat de instituțiile statului.
 • Introducerea limitărilor firești pentru calitatea de membru în structurile de conducere ale organismelor profesionale pentru a evita instituirea relațiilor neo-feudale.
 • Crearea unui fond național pentru finanțarea formării profesionale continue și a participării la congrese a profesioniștilor din Sănătate.
 • Implementarea procedurii de echivalare universitară a competențelor asistentelor medicale cu studii postliceale.

Principiile și regulile ce trebuie aplicate legii pentru exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, așa cum au fost solicitate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, pot fi găsite aici.

Precizăm că în momentul semnării Petiției în numele fiecărui semnatar sunt transmise automat câteva e-mailuri către :

 • Ministerul Sănătății;
 • Comisiile de Sănătate din Senat și Camera Deputaților
 • Parlamentarii din circumscripția electorală a semnatarului;
 • Președinții Camerei Deputaților și ai Senatului

Prin semnarea online a acestei petiții semnatarii își exprimă susținerea pentru solicitările Federației "Solidaritatea Sanitară" din România privitoare la reforma organismelor profesionale și pentru toate demersurile acestei organizații pentru obținerea acestor drepturi, solicitările asumate individual și sprijinul acordat fiind comunicate și instituțiilor responsabile via e-mail, în numele fiecărui semnatar.

În vederea adecvării proiectului legii de exercitare a profesiilor din sănătate la așteptările profesioniștilor din acest sector, Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” a lansat o consultare publică pe această temă, chestionarul aferent acesteia putând fi găsit aici. Prin intermediul acestei abordări orice profesionist din sănătate are posibilitatea de a-și exprima acordul sau dezacordul cu fiecare dintre principiile propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, respectiv să-și menționeze opiniile pe tema principalelor probleme aflate în dezbatere. Rezultatele acestei consultări vor fi făcute publice pe măsura completării chestionarelor.

Pentru asigurarea transparenței totale a activităților noastre pe această temă aici puteți găsi cele mai importante documente care reflectă poziția Federației „Solidaritatea Sanitară”:

De sprijinul fiecăruia/fiecăreia dintre dvs. depinde succesul acestei inițiative!

Semnează pentru susținere!
 • Având în vedere procedura de protecție a datelor personale aplicată de Federația „Solidaritatea Sanitară”, datele dvs. personale privind numărul de telefon și adresa de e-mail NU vor fi făcute publice. După ce semnați petiția vă redirecționăm către pagina de promovare a Petiției. Vă rugăm să dați curs solicitări prin distribuirea Petiției pe contul dvs. de socializare apăsând butonul „Distribuie”.

Semnături 1167

Datorită numeroaselor sesizări privind presiuni exercitate de unele dintre organismele profesionale asupra semnatarilor petiției am decis această formă de anonimizare a lor. Precizăm că ne-au fost raportate cazuri de organisme profesionale care au exercitat presiuni individuale asupra fiecăruia/fiecăreia dintre semnatari, după ce i-au identificat în funcție de nume, prenume și județMesajeDacă dvs. credeți că este cazul unor schimbări în aceste domeniu Federația „Solidaritatea Sanitară” vă invită să participați la stabilirea și determinarea implementării acestor modificări!

Completează chestionarul

privind Evaluarea așteptărilor salariaților din Sănătate de la organismele profesionale

Acest chestionar este adresat doar specialiștilor din sănătate a căror activitate profesională este reglementată de un organism profesional.

Puteți și dvs. alege viitorul, asemenea nouă, devenind membru Solidaritatea Sanitară!!