Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018 prin care a lipsit salariații din sănătate de o serie de drepturi fundamentale, evidențiate ca atare în NOTA DE DAUNE.Motivul protestului
Scopul protestului:
Modificarea OUG astfel încât aceasta să respecte drepturile fundamentale ale salariaților din sănătate, în special cele privitoare la raportarea salariilor de bază și la ritmul de creștere a salariilor.
Principalii vinovați de această situație sunt Ministerul Muncii, care avea obligația de a ne consulta înainte de inițierea acestui act normativ, și Guvernul acesta fiind obligat să respecte condițiile ce fac parte din Acordul încheiat.
Contextul protestului:
Federația „Solidaritatea Sanitară”, în calitate de organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector sănătate, a notificat în cadrul ultimelor negocieri ale contractului colectiv de muncă la nivel de sector faptul că ne aflăm în situația iminenței unui conflict colectiv de muncă, solicitând declanșarea negocierilor cu Guvernul.
Invitarea la declanșarea acțiunilor ține cont de rezultatele consultării publice a salariaților, desfășurată în prealabil.
În baza informațiilor disponibile în cadrul acestui proiect de act normativ, experții Federației „Solidaritatea Sanitară” arată că adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență (OUG) are următoarele consecințe negative asupra următoarelor categorii de personal:
Semnează pentru susținerea acțiunilor de protest!
NOTA DE DAUNE
a) Personalul care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 01 martie 2018 (cca. 50% dintre salariații din sănătate), respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, biochimiști, kinetoterapeuți, personalul TESA, infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori etc. Aceștia vor fi privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii.
- Asistentele medicale, acestea fiind private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează.
- Medicii, aceștia fiind lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază. Acordarea tarifului orar aferent salariului de bază actual pentru activitatea desfășurată în gărzile suplimentare este și ea incertă.
Precizăm că această OUG generează ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual, pe termen nelimitat, întorcându-ne astfel la perioada 2009-2016.
Suplimentar, prin intermediul acestei OUG cca. 50% dintre salariații din sănătate sunt iarăși lăsați la urmă în ordinea drepturilor salariale, în condițiile în care actul normativ prevede faptul că pentru angajații din Educație salariile vor crește la nivelul maxim de la 1 septembrie 2020.
De asemenea, această OUG introduce scutiri la plata asigurărilor sociale de sănătate pentru salariații din construcție, ratând să facă acest lucru (cel puțin în privința CIM-urilor suplimentare) pentru angajații din sănătate.
Calculele analitice ale pierderilor pe care le suferă salariații din sănătate în urma aplicării OUG 114/2018
Impactul pentru o asistentă medicală dintr-un spital neclinic
30 decembrie 2018Impactul pentru o Asistentă Medicală din UPU
30 decembrie 2018Impactul pentru o Asistentă Medicală dintr-un spital clinic
30 decembrie 2018
Impactul pentru o infirmieră dintr-un spital clinic
11 ianuarie 2019