Protestul salariaților din sănătate împotriva anulării unor drepturi salariale fundamentale – Plugușorul Nedreptățiților

Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență nr. 114/2018 prin care a lipsit salariații din sănătate de o serie de drepturi fundamentale, evidențiate ca atare în NOTA DE DAUNE.Motivul protestului

Scopul protestului:

Modificarea OUG astfel încât aceasta să respecte drepturile fundamentale ale salariaților din sănătate, în special cele privitoare la raportarea salariilor de bază și la ritmul de creștere a salariilor.
Principalii vinovați de această situație sunt Ministerul Muncii, care avea obligația de a ne consulta înainte de inițierea acestui act normativ, și Guvernul acesta fiind obligat să respecte condițiile ce fac parte din Acordul încheiat.

Contextul protestului:

Federația „Solidaritatea Sanitară”, în calitate de organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector sănătate, a notificat în cadrul ultimelor negocieri ale contractului colectiv de muncă la nivel de sector faptul că ne aflăm în situația iminenței unui conflict colectiv de muncă, solicitând declanșarea negocierilor cu Guvernul.
Invitarea la declanșarea acțiunilor ține cont de rezultatele consultării publice a salariaților, desfășurată în prealabil.

În baza informațiilor disponibile în cadrul acestui proiect de act normativ, experții Federației „Solidaritatea Sanitară” arată că adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență (OUG) are următoarele consecințe negative asupra următoarelor categorii de personal:

Semnează pentru susținerea acțiunilor de protest!
NOTA DE DAUNE

a) Personalul care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 01 martie 2018 (cca. 50% dintre salariații din sănătate), respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, biochimiști, kinetoterapeuți, personalul TESA, infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori etc. Aceștia vor fi privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii.

  • Asistentele medicale, acestea fiind private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează.
  • Medicii, aceștia fiind lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază. Acordarea tarifului orar aferent salariului de bază actual pentru activitatea desfășurată în gărzile suplimentare este și ea incertă.

Precizăm că această OUG generează ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual, pe termen nelimitat, întorcându-ne astfel la perioada 2009-2016.

Suplimentar, prin intermediul acestei OUG cca. 50% dintre salariații din sănătate sunt iarăși lăsați la urmă în ordinea drepturilor salariale, în condițiile în care actul normativ prevede faptul că pentru angajații din Educație salariile vor crește la nivelul maxim de la 1 septembrie 2020.

De asemenea, această OUG introduce scutiri la plata asigurărilor sociale de sănătate pentru salariații din construcție, ratând să facă acest lucru (cel puțin în privința CIM-urilor suplimentare) pentru angajații din sănătate.

Cum acționez?

Participarea dvs. la susținerea acestei acțiuni se poate face semnând pentru susținerea acțiunilor de protest și transmițând „urările” dvs. Guvernului.

Noi te informăm! Decizia îți aparține!

Semnează pentru ați salva drepturile!

Semnează pentru susținerea acțiunilor de protest aici! Transmiteți „urările” dvs. Guvernului.

  • Chestionarul de consultare a salariaților din sănătate în privința principalelor revendicări și a poziției ce trebuie adoptate față de intențiile Guvernului
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

0

Semnături

Lista salariaților din sistemul public de sănătate care susțin acțiunile și revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”, ce pot merge până la greva generală

IDNumePrenumeCat. Prof.JudețMesaj către Guvern
1ChivuCristinaAsistent medicalBuzăuNu este normal sa nu avem aceleași venituri ca alte secții upu din tara(sporuri)
2MihailescuDanielaAsistent medicalArgeșLe dorim membrilor guvernului anul viitor sa beneficieze de serviciile noastre in calitate de pacienți. Sa nu mai aiba timp sa plece in strainatate si sa ajunga pe mâna noastra, ca sa le putem explica prin viu grai ce gandim despre ei.
3SigmundMagdalenaPersonal TESABucureștiParlament fără de lege, Cât crezi tu că îţi mai merge? Eu m-aştept să dai şi-o lege Dar cu Dumnezeu nu-ți merge.
4ZoicanAdrianMedicBuzău
5MivuCristinaAsistent medicalBuzău
6OpreaLuminita-ElenaAsistent medicalBucureștiPentru ordonanța de Crăciun, Să vă bată inima în ritm nebun! Să ajungeți și voi pe mâinile noastre, Ca să trăiți efectele deciziilor și acțiunilor voastre!
7JucanSimonaAsistent medicalAlbaȘi la anul care vine ,să ne dați ce ni se cuvine,dacă vreți să vă mai fie bine! La anul și la mulți ani!!!!
8IanusMihaelaAsistent medicalConstanța
9StefanAneta DanielaAsistent medicalVaslui
10MitoiVeronicaAsistent medicalBuzău

Info adițional

Vă așteptăm alături de noi în Comunitatea „Solidaritatea Sanitară”