Analiza principalelor probleme cu care se confruntă asistentele medicale din unitățile publice de sănătateAnul publicării: 2016
descriere
Prezentul studiu, desfășurat în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, face parte din strategia de abordare a problemelor salariaților din sănătate bazată pe dovezi, direcția de cercetare: analiza relației dintre calitatea vieții profesionale și calitatea serviciilor medicale. El este corelat cu alte cercetări desfășurate în cadrul de CCDSS ultima abordare de acest gen constituind-o problema gărzilor medicilor.
Cercetarea are ca obiectiv analiza situației asistentelor medicale din unitățile sanitare publice centrată pe câțiva indicatori esențiali ai calității vieții profesionale: timpul de muncă, salarizarea, evoluția în carieră. În subsidiar, cercetarea sociologică a evaluat și disponibilitatea la acțiuni de protest pentru rezolvarea problemelor indicate de respondenți în cadrul cercetării.
Studiul are la bază două metode complementare de cercetare:
– Cercetarea sociologică, desfășurată în condițiile prezentate în metodologie;
– Analiza datelor privitoare la salarizare, prezentată în partea a II-a studiului.
Având în vedere că rezultatele cercetărilor anterioare au indicat faptul că o problemă importantă a acestei categorii profesionale, care afectează în special asistentele medicale absolvente de postliceală, o constituieechivalarea, cercetarea sociologică a inclus această dimensiune a vieții profesionale în obiectivele sale. În cadrul cercetării prin echivalare înțelegem dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceală la completarea studiilor pentru a ajunge la nivelul studiilor superioare, respectiv echivalarea creditelor și a competențelor deja deținute și dreptul la completarea studiilor prin intermediul unui program de formare universitară.