Gărzile medicilor. Situația actuală și principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru și organizarea gărzilor în unitățile sanitare publiceAnul publicării: 2016
descriere
Prin intermediul acestei cercetări ne-am propus să clarificăm câteva aspecte esențiale ale activității medicilor din spitalele publice românești, respectiv cele legate de desfășurarea gărzilor, identificând problemele existente și impactul acestora asupra calității vieții profesiona-le a medicilor, la care se adaugă propunerea unui set de soluții, bazate pe dovezile existente, pentru o reglementare mai eficientă a acestor aspecte.
Demersul face parte din strategia acțiunii bazată pe dovezi promovată de Federația „So-lidaritatea Sanitară” (organizația care a comandat studiul),prin intermediul lui dorindu-se modi-ficarea Regulamentului privind timpul de lucru în sectorul sanitar (numit – impropriu – Regula-mentul de gărzi1) în acord cu opiniile și așteptările categoriei profesionale din care fac parte respondenții.
Cercetarea are la bază răspunsurile date de medicii care efectuează gărzi (inevitabil sub-iective) la întrebările din chestionarul anexat, fiind astfel centrată pe opiniile acestora, fără a recurge la verificarea analitică a unei situații oficiale privind gărzile din unitățile sanitare publice (indisponibilă).
Această investigare este desfășurată în continuarea unei cercetării similare desfășurată de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, față de care au fost introduse câ-teva întrebări noi.2
Datorită desfășurării cercetării în contextul modificării Regulamentului privind timpul de lucru în sectorul sanitar, investigația are și un caracter prospectiv, evaluând gradul de acceptare al unora dintre variantele posibile luate în considerare pentru modificarea acestui act normativ.
Recomandările din cadrul studiului preiau rezultatele acestuia, propunerile fiind făcute ținând cont de cadrul juridic existente, la baza lor aflându-se atât informațiile rezultate în urma cercetărilor cât și expertiza juridică. Anexa studiului este construită în întregime pe argumente juridice, constituind totodată o încercare de clarificare a cadrului legal aplicabil, respectiv la situației juridice a acestei activități.