Stimați salariați/stimate salariate din sectorul public de Sănătate,

Guvernul intenționează să „vă fure” creșterea salariilor cu 25% anunțată pentru 1 ianuarie 2018. Cu alte cuvinte, după ce această creștere a fost aprobată prin art. 38, alin. 3, lit. a) din legea nr. 153/2017, Guvernul intenționează să o anuleze.

Cum va face asta?

Simplu: prin creșterea salariilor brute, fără a crește salariile nete.

Tehnic, măsura se numește transferul contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, Guvernul intenționând să o adopte în această perioadă prin modificarea Codului Fiscal.

Consecința: salariile prevăzute în grilele din legea 153/2017 vor fi transformate în „noile salarii brute”, adică în ceea ce la ora actuală se numește cheltuială salarială, așa zisa creștere a salariilor cu 25% de la 1 ianuarie 2018 fiind doar o creștere nominală.

Putem explica altfel această șmecherie guvernamentală: salariile de bază brute prevăzute de legea nr. 153/2017 rămân aceleași, dar sumele aferente impozitului și contribuțiile aferente salariului brut cresc de la cca. 30% la cca. 43%. Cu alte cuvinte, dacă până acum salariatul plătea cca. 30% din salariul brut contribuții și impozit, de la 1 ianuarie 2018 riscă ca acestea să ajungă la cca. 43% din salariul brut. Dacă privim lucrurile în această paradigmă putem considera că Guvernul va scuti angajatorii de plata contribuțiilor crescând nivelul obligațiilor salariaților.

În încercarea de a stopa această înșelătorie Federația „Solidaritatea Sanitară” a inițiat această Petiție, adresată tuturor salariaților din Sănătate care înțeleg să susțină un asemenea demers.

Petiția împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului constituie un prim pas al demersurilor pe această temă, având rolul de a evidenția aderența la această inițiativă și de a conștientiza guvernanții de opoziția semnatarilor/semnatarelor față de această inițiativă.

Având în vedere faptul că în Sănătate este în plină desfășurare negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector, în condițiile în care un număr semnificativ de salariați din Sănătate înțeleg să sprijine această inițiativă, Petiția poate constitui punctul de coagulare a unor mișcări de protest ce pot ajunge până la grevă.

Acest demers vine în completarea altor inițiative similare ale Federației „Solidaritatea Sanitară”, aflate în curs de desfășurare, vizând sprijinirea negocierilor la contractului colectiv de muncă și a celor privind elaborarea Regulamentului de sporuri aplicabil în sectorul sanitar. De asemenea, în funcție de rezultatul consultării medicilor pe tema scutirii acestora de impozitul pe venit pe agenda revendicărilor va intra și această problemă.

Vă reamintim că Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis un avertisment public asupra efectelor acestei măsuri încă din primăvara acestui an, în perioada „negocierii” legii 153/2017, intervenind totodată în Parlament împotriva ei (prin solicitarea definirii salariului de bază brut).

Invităm pe această cale toți angajații din Sănătate să se alăture acțiunilor inițiate de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România!

De sprijinul fiecăruia/fiecăreia dintre dvs. depinde succesul acestei inițiative!

Precizăm că în momentul semnării acestei Petiții în numele dvs. va fi transmis un e-mail guvernanților prin care vă exprimați sprijinul față de această inițiativă și le solicitați guvernanților să țină cont de solicitările dvs., așa cum sunt formulate. Prin semnarea Petiției vă exprimați acordul față de acest demers.

Semnează pentru Susținere!

  • Având în vedere procedura de protecția a datelor personale aplicată de Federația „Solidaritatea Sanitară”, datele dvs. personale privind numărul de telefon și adresa de e-mail NU vor fi făcute publice.

Total semnături susținere 1634Mesaje„Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat Parlamentului să nu adopte mutarea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază la angajatului încă din timpul elaborării legii 153/2017!

Extinde pe tot ecranul

Puteți și dvs. alege viitorul, asemenea nouă, devenind membru Solidaritatea Sanitară!!