În felul acesta, cu sprijinul dvs., am reușit să obținem ceea ce toți ceilalți au considerat că este imposibil: modificarea legii nr. 1/2011 astfel încât echivalarea să fie posibilă.
Menționăm că nu este vorba de o favoare care este făcută asistentelor medicale absolvente de postliceală, ci de recunoașterea unui drept fundamental: dreptul la propria profesie. Cu alte cuvinte, această reușită constituie un pas important către normalitate, fiind una din formele esențiale de eliberare profesională a lucrătorilor din Sănătate.
Vă reamintim că la acest succes a contribuit în mod decisiv activitatea desfășurată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (înființat de Federația „Solidaritatea Sanitară”), articolul Echivalarea asistentelor medicale absolvente postliceală - formă de acțiune împotriva discriminării (pe care-l puteți găsi aici, pp. 53-73) fiind documentul cadrul esențial pentru această activitate. A devenit astfel vizibil încă odată faptul că acțiunea sindicală bazată pe dovezi științifice constituie forma cea mai adecvată de activitate, ea făcând parte din specificul lumii medicale.
Așa cum am făcut-o în mod sistematic de-a lungul acestor ani, precizăm că nu este vorba de o echivalare automată, ci de posibilitatea recunoașterii competențelor deținute deja de asistentele medicale/asistenții medicali care doresc să-și continue studiile la nivel universitar. De asemenea, menționăm că adoptarea acestei legi trebuie să fie urmată de adoptarea unei metodologii specifice de către Ministerul Educației, la care vom lucra în continuare.
Pentru corecta dvs. informare în anexă puteți găsi prevederile actului normativ.
Anexă: Legea pentru modificarea și completarea art. 174 din legea educației naționale nr. 1/2011
- Alin. (6) al art. 174 din Legea nr. 1/2011 – se abrogă
- Art. 174 se completează cu 5 noi alineate, alin. (6^1) – (6^5), cu următorul cuprins:
(6^1) Absolvenții școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat pot continua studiile în învățământul superior medical la programele de licență ”Asistent medical generalist”.
(6^2) Pentru continuarea studiilor în învățământul superior medical la programele ”Asistent medical generalist” absolvenții școlilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat trebuie să se înscrie și să promoveze concursul de admitere.
(6^3) Studenții admiși la programele de licență ”Asistent medical generalist”, absolvenți ai școlilor sanitare postliceale vor beneficia de recunoașterea parțială a studiilor prin sistemul de credite transferabile.
(6^4) Recunoașterea parțială a studiilor se face în baza unei metodologii convenită de universitățile de medicină și farmacie, aprobată prin ordin al ministrului educației naționale și care cuprinde criteriile generale.
(6^5) Universitățile își elaborează metodologii proprii care să cuprindă criterii specifice stabilite de senatele universitare.
Având în vedere situația celor peste 62.000 de asistente medicale absolvente de postliceală cărora le este încălcat un drept fundamental, respectiv cel privitor la recunoașterea formării profesionale anterioare, Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează invitația publică, adresată tuturor asistentelor medicale, de a semna această Petiție pentru susținerea ECHIVALĂRII!
Precizăm că prin ECHIVALARE înțelegem dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceală la completarea studiilor pentru a ajunge la nivelul studiilor superioare, conform procedurii precizată în documentul cadru, respectiv ECHIVALAREA creditelor și a competențelor deja deținute și dreptul la completarea studiilor prin intermediul unui program de formare universitară.
Prin intermediul Petiției semnatarii acesteia solicită următoarele:
Precizăm că solicitările noastre vizează doar asistentele medicale absolvente de postliceală care au diplomă de bacalaureat.
Prezentarea problemei echivalării și a soluțiilor susținute de Federația „Solidaritatea Sanitară” poate fi găsită în memoriul prin care a fost solicitată introducerea echivalării către Ministerul Sănătății, pe care-l puteți accesa aici.
Precizăm că acest memoriu a fost depus la toate instituțiile relevante în ultimii ani.
Forma științifică a acestei argumentări legale poate fi găsită aici,prezentată sub forma unui articol publicat în acest volum (http://www.cercetare-sociala.ro/index.php/studii-ghiduri/ghiduri/item/65-unele-forme-de-discriminare-ale-salariatilor-din-sanatate-abordari-conceptuale-si-solutii-juridice). Vă recomandăm să citiți acest document pentru a putea înțelege corect justificarea, natura și soluțiile susținute prin intermediul demersului nostru!
În urma demersurilor Federației „Solidaritatea Sanitară” un grup de parlamentari a răspuns solicitărilor noastre, inițiind un prim demers legislativ pe această temă. Proiectul legislativ în discuție poate fi găsit aici. Puteți afla care este stadiul demersurilor noastre în privința modificării Legii nr. 1/2011 în Parlament (astfel încât să nu mai fie împiedicată introducerea echivalării), vă recomandăm citiți fișa propunerii legislative pe care-o puteți găsi aici: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19718.
Precizăm că în momentul semnării Petiției în numele fiecărui semnatar sunt transmise automat câteva e-mailuri către :
Prin semnarea online a acestei petiții semnatarii își exprimă susținerea pentru solicitările Federației "Solidaritatea Sanitară" din România privitoare la ECHIVALARE și pentru toate demersurile acestei organizații pentru obținerea acestor drepturi, solicitările asumate individual și sprijinul acordat fiind comunicate și instituțiilor responsabile via e-mail, în numele fiecărui semnatar.
„Echivalarea studiilor asistentelor medicale cu studii postliceale, în vederea licențierii, constituie în continuare un obiectiv strategic al Federației "Solidaritatea Sanitară" din România. Din acest motiv, la întâlnirea de astăzi cu dl. ministru Florian Bodog am solicitat un punct de vedere al domniei sale cu privire la acest deziderat deosebit de important pentru marea majoritate a asistentelor medicale din sistemul sanitar public. Răspunsul a fost afirmativ, dl. ministru Florian Bodog declarându-se de acord cu echivalarea asistentelor medicale. Reamintim că la momentul actual, articolul 174 alin. (6) din legea nr. 1/2011 se află în procedură legislativă de modificare, la solicitarea Federației "Solidaritatea Sanitară", cu termen la finele acestei luni, acest articol fiind principala piedică în declanșarea procedurii de echivalare.”