Toată lumea a auzit marea promisiune a Guvernului: medicii vor ajunge la salarii de 3600 de euro. Deja pare o poveste de invidiat. Însă, ca orice poveste ce pare prea frumoasă pentru a fi adevărată, și această promisiune este doar o poveste. Sau, mai curând, o încercare de amăgire a populației și a medicilor, prin apel la o iluzie.

Proiectul de lege a salarizării unitare publicat de PSD (încălcând astfel regulile privind autoritățile abilitate) oferă o dovadă certă în acest sens. Cum au ajuns la această performanță?

Vom arăta acest lucru prin compararea situației actuale cu cea pe care o promit inițiatorii proiectului de lege.

Luăm ca exemplu cazul unui medic primar ATI (în cazul lor a fost indicat cel mai mare salariu de bază). Mai întâi situația actuală:

  1. Salariul actual al unui medic primar ATI cu gradația maximă (peste 25 de ani vechime) este compus din următoarele elemente:

  • Salariul de bază: 5987 lei
  • Salariul de bază + sporul pentru condiții deosebit de periculoase (75%): 10477 lei
  • Sumele aferente gărzilor efectuate în cadrul CIM-ului suplimentar (presupunând un număr de 60 de ore de gardă: 45 efectuate în timpul săptămânii și 15 în timpul zilelor libere): tariful orar (60ore*40,8 lei/oră): 2443; sporurile aferente: în cursul săptămânii (45*75%) – 1374 lei; în zilele libere (15*100%) – 1221 lei. Total gărzi: 5040 lei.
  • Total salariul brut: 15.517 lei (adică cca. 3433 euro)

 

  1. Salariul promis în proiectul de lege:

  • Salariul de bază corespunzător gradației 0: 11.252 lei
  • Salariul de bază corespunzător gradației maxime: 16.608 lei
  • Sumele aferente orelor de gardă … Aici începe partea foarte proastă a veștii (aparent) bune numită „creșterea salariilor”: conform prevederilor art. 5 al Anexei nr. II – FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE „SĂNĂTATE ŞI ASISTENȚĂ SOCIALĂ” la norma de bază a medicilor se pot adăuga cca. 60 de ore de gardă, plătite (deja) în cadrul salariului de bază (adică neplătite, raportat la situația actuală). Bonus, toate orele de gardă sunt obligatorii.
  • Concluzia: salariul unui medic primar ATI care efectuează același număr de ore de gardă ca în exemplul de la punctul 1 va fi de 16.608 lei, adică 3674 de euro.

 

Concluzia generală: marea creștere a salariilor este, în cazul unui astfel de medic, de doar 241 de euro. Bonus: toate gărzile vor deveni obligatorii, indiferent de numărul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.