a)    Afectarea ierarhiei salariilor

Creșterea salariilor de bază se dovedește a fi insuficientă pentru a acoperi diminuările ce rezultă din plafonarea sporurilor și a altor drepturi la maxim 30%.

Așa cum am anticipat, ierarhia salariilor dintre asistentele medicale și alte funcții este afectată în sens negativ. Raportul dintre asistenta medicală cu grad principal cu studii superioare și registratorul medical principal, care are studii medii, ambii dintr-o unitate clinică, devine conform legii 1,16, în prezent fiind de 1,54. În unitățile neclinice va fi de 1,10 față de 1,41 cât este în prezent. Diferența se diminuează și mai mult în cazul anatomiei patologice: 1,16 față de 1,64 cât este în prezent. Similar se diminuează diferențele salariale și în cazul asistentelor medicale cu grad principal și studii postliceale și același registrator medical.

 Raportul dintre asistenta medicală cu grad principal cu studii superioare și infirmieră se diminuează și mai mult. Astfel, într-o unitate clinică devine 1,22 față de 1,90 cât este în prezent și într-o unitate neclinică 1,16 față de 1,68.

Atragem atenția asupra modificărilor diferențelor salariale dintre asistenta medicală cu studii superioare și șeful de formație muncitori. De exemplu, într-o unitate clinică, la momentul actual acest raport are valoarea de 1,81. În noua lege a salarizării acest raport devine 1,08.

Toate aceste răsturnări de ierarhii indică faptul că la construcția acestei legi nu s-a ținut seama de  specificul locurilor de muncă din sistemul sanitar și nici de nivelul de studii al diferitelor categorii profesionale.

 

b)    Evoluția traseului profesional al asistentei medicale

Analizând grilele de salarizare prevăzute de legea cadru, din punct de vedere salarial, evoluția în carieră a asistentei medicale din sistemul sanitar public devine total neatractivă.

Redăm mai jos câteva exemple care susțin acest punct de vedere:

I. Cazul asistentei medicale cu studii S, dintr-o unitate clinică:

Asistenta medicală Principal – are astăzi 29,46% în plus la salariul de bază față de gradul profesional inferior. În  legea cadru de salarizare acest procent devine 4,12%;

Asistenta medicală, gradul profesional următor celui Principal – are astăzi 25,12% în plus la salariul de bază al asistentei medicale debutant. În legea cadru de salarizare acest procent devine 5,65%;

 

II. Cazul asistentei medicale cu studii PL, dintr-o unitate clinică:

Asistenta Medicală Principal – are astăzi 11,00% în plus la salariul de bază față de gradul profesional inferior. În legea cadru de salarizare acest procent devine 4,00%;

Asistenta medicală, gradul profesional următor celui Principal – are astăzi 26,44% în plus la salariul de bază al asistentei medicale Debutant. În legea cadru de salarizare acest procent devine 1,35%.

Efectele acestei legi în ce privește reinventarea ierarhiilor nu se încheie aici. Vor apărea situații în care nivelul salarial al asistentelor medicale Debutant va fi mai mare decât al asistentelor medicale cu grad profesional Principal.

Spre exemplu, o asistentă medicală debutant cu peste 20 de ani vechime (este vorba despre vechimea în muncă și nu despre vechimea în profesie) va avea un salariu mai mare decât o asistentă medicală principal cu 5-10 ani vechime. Cu alte cuvinte, asistenta medicală la vârful carierei, care are și mai multă vechime în profesie, va câștiga mai puțin decât asistenta medicală debutant.

 

c)     Plafonarea sporurilor și a altor drepturi la maxim 30%

Impactul plafonării sporurilor la maxim 30%, precum și includerea mai multor drepturi în acest plafon conduce la o situație dezastruoasă în cazul asistentelor medicale, în condițiile în care creșterile salariilor de bază nu sunt suficiente pentru a acoperi aceste diminuări de sporuri. Redăm mai jos trei exemple:

I. Presupunem situația unei asistente medicale cu studii superioare dintr-un spital clinic, aflată la gradația a 5-a într-o secție în care beneficiază la ora actuală de un spor de 75%, lucrează în ture și în zilele de sărbători legale (distribuite proporțional). Calculul salariului ar fi următorul:

                          3437 + 3437*75% + (3437*30%)*100%  + 3437*15%  = 7561 lei

Dacă vom lua în calcul salariul menționat în grilă, de 4345 lei la gradația 0, rezultă un salariu de bază de 5411 lei la gradația 5 și calculul salariului este următorul:               

                         5411 + 5411*30% + 5411*15% = 7846 lei

Se constată o majorare a salariului total cu 3,77% într-o astfel de situație. Cu alte cuvinte, creșterea salariului de bază cu cca. 57% nu reușește să acopere scăderea salarială determinată de reconfigurarea sistemului de salarizare.

De asemenea, se constată că dublarea salariilor de bază a asistentelor medicale, similar medicilor, reprezintă în acest caz doar o creștere cu cca.57%.

        II. Continuăm cu aceeași asistentă medicală care de data aceasta nu mai primește spor pentru lucrul în ture, ci doar sporul pentru condiții de muncă:

3437 + 3437*75% = 6015 lei.

 

                 De la 1 ianuarie 2018, plafonarea la 30% a sporurilor și altor drepturi salariale va conduce la următorul salariu:

5411 + 5411*30% = 7034 lei

             Asistăm așadar la o creștere a veniturilor brute cu 16,94%.

 

III. Considerăm situația unei asistente cu studii superioare la gradația 5 din compartimentul UPU care beneficiază de un spor pentru condiții de muncă de 75% în prezent:

                            3443 + 3443*75%= 6025 lei.

Din 2018, potrivit grilei, cu plafonarea sporurilor la 30%, salariul devine:

                             5773 + 5773*30% = 7505 lei.

Veniturile totale ale acestei asistente vor crește cu 24,56%, nicidecum nu se vor dubla.

 

Evident, într-un astfel de scenariu estimăm că asistentele medicale ar putea fi apărate de principiul drepturilor câștigate, fiind protejate față de pierdere, adică riscând doar să nu câștige nimic. O astfel de protecție echivalează însă cu o blocare a creșterilor salariale în viitor. În privința acestei propuneri de creștere salarială apare cel puțin o problemă: dacă ar fi aplicată doar această majorare salarială concomitent cu structura propusă pentru „cei 30%” scăderea salarială ar fi de fapt mult mai mare datorită impactului introducerii altor tipuri de venituri în cei 30%, care limitează procentul aferent sporurilor.

Există și o variantă mai pesimistă a acestui scenariu, respectiv cea indicată la problema Regulamentului de sporuri, însă ea ar schimba în minus referința, respectiv salariul actual, modificând prin asta și întreaga prezentare. Cu alte cuvinte, dacă salariul actual ar fi mai mic (ar fi declarat mai mic de Curtea de Conturi – spre exemplu) creșterea salarială ar fi mai mare.

admin
admin
Activitatea de cercetare a CCDSS se desfăşoară în sfera cercetărilor fundamentale şi aplicative din domeniul social, sindical și economico-social, a dezvoltării de programe și proiecte sociale, cu orientare spre creşterea capacităţii de generare de noi cunoştinţe ştiinţifice, în vederea asigurării suportului ştiinţific necesar progresului şi consolidării unei poziţii competitive în domeniul ştiinţelor sociale, fundamentarea şi susţinerea politicilor şi strategiilor de dezvoltare durabilă a organizațiilor în contextul integrării europene.

4 Comments

 1. Turcuman.Florentina spune:

  Nu sunt de acord cu limita de 30la sută a sporurilor.Nu poți compara un asistent medical de ATI care muncește în condiții de stres foarte mare cu un asistent medical de secție cum ar fi medicina interna. Un asistent medical ATI se
  formează în cinci șase ani de zile.Daca plafonam sporurile și nu avem o diferențiere pe specialități a salariului o sa ne trezim cu un exod al forței de muncă ,nimeni nu va mai dori să muncească în ATI daca pe secții este remunerat la fel.De ce sa stam doi asistenți medicali ATI cu 15pacienti in tura de noapte iar de cele mai multe ori cînd apare o urgenta medicala chirurgicala și de operează rămîne un singur asistent medical pe ATI asistent care de cele mai multe ori are și centrul de transfuzii in grijă și trebuie să facă compatibilitatea la singur singur și să onoreze comenzile de singur pe celelalte secții deși asistentul ATI nu este încadrat pe centrul de transfuzii el este încadrat pe secția ATI.Dar trăim în România și aici este posibil absolut orice.Noroc că guvernanții nu de tratează în România că să vadă pe pielea lor ce înseamnă lipsa de personal calificat.

 2. Semida spune:

  Corect și adevărat! 

 3. adina spune:

  Nu este corect sa se reducă sporurile sau sa fie la fel pe toate Secțiile. Daca eu lucrez cu substanțe toxice,cancerigene ex formol,acizi,toluen,xilen,etc cum sa am același spor cu o astistenta care lucrează pe secția de recuperare. Cum se diferențiază condițiile de munca? De ce sa mai lucrez cu substanțe toxice si sa nu plec in alta parte pe același salariu si fara riscuri?

 4. Opris victoria spune:

  Dar o asistenta med .care lucreaza la Cmi cat ar avea salariul? mai putin decat salariul minim va spun eu si aveam peste 1000 de pacienti nu 15 pe tura ca-n spital akum trebuie sa -mi schimb locul de munca mi-e -mi era rusine sa spun ce salariu aveam comparativ k alti colegi aceleasi studii doar leafa difera dar muna cat de multa  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.