Întâlnire reprezentanți Federația ”Solidaritatea Sanitară” cu Ministrul Sănătății, dna. Ioana Mihăilă

Astăzi, începând cu ora 11.00, a avut loc la sediul Ministerului Sănătății întâlnirea reprezentanților Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România cu doamna Ministru Ioana Mihăilă și dl. Secretar de Stat Dr. Vass Levente.

Principalele teme abordate în cadrul întâlnirii:

1️. Memorandumul Guvernului privind salarizarea
Reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au atras atenția asupra efectelor acestui memorandum, aplicarea principiilor acestuia conducând la pierderi semnificative de venituri salariale, în special prin efectul limitării sporurilor. Acesta este motivul pentru care resping soluția sporului identic pentru toți salariații.
Având experiența anului 2016, reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au propus demararea unor discuții aplicate/tehnice pe această temă, doamna ministru Ioana Mihăilă fiind de acord cu constituirea unui grup de lucru Ministerul Sănătății-federații reprezentative, care să elaboreze mai multe simulări ale transpunerii memorandum-ului, astfel încât în sistemul de sănătate să nu se ajungă la pierderi de venit salarial.

2️. Acordarea creșterilor salariale personalului care nu a beneficiat de creșterea salarială integrală (auxiliar-medical, TESA și celelalte categorii) și raportarea sporurilor la salariul de bază
Reamintim că această solicitare a ”Solidarității Sanitare” a constituit o prioritate, fiind de altfel principalul scop al protestelor de la începutul acestui an. Dna. Ministru a admis că aceste categorii de personal sunt rămase semnificativ în urmă cu nivelul salarial, problema urmând a fi discutată în cadrul grupului de lucru pentru identificarea pârghiilor de rezolvare.
Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România au insistat asupra urgentării raportării sporurilor pentru condițiile de muncă la salariul de bază actual pentru toate categoriile de personal, solicitând refacerea estimărilor privind costurile și inițierea procedurilor cu Ministerul Finanțelor. Aceeași procedura trebuie aplicată tuturor sporurilor.

3️. Obligativitatea testării personalului din Sănătate, în baza metodologiei recent adoptate de către INSP
Federația “Solidaritatea Sanitară” își menține poziția exprimata public, în mod repetat, referitoare la utilizarea unei campanii de vaccinare și a pârghiilor de stimulare a salariaților pentru a-i convinge să se vaccineze, nefiind de acord cu forme de constrângere.
De asemenea, este necesar a fi luat în considerare și criteriul imunizării prin boală, nu doar al vaccinării.
Totodată, am indicat problemele legate de datele existente în privința numărului de salariați din sistemul de sănătate vaccinați, cele oficiale fiind semnificativ diferite față de datele centralizate de ”Solidaritatea Sanitară”. Măsurile pro-active de convingere a salariaților pot fi implementate prin campanii comune de conștientizare, dar și prin intermediul organismelor profesionale.

4️. Acordarea stimulentului de risc pentru salariații din CPU/UPU
Problema fiind de natură tehnică, Ministerul Sănătății urmează sa demareze identificarea soluției de finanțare pentru a corecta nedreptatea făcută acestor categorii de salariați.

5️. Angajarea personalului pe perioadă nedeterminată
În discuție sunt salariații care au fost angajați în unitățile sanitare publice, pe perioada pandemiei, cu contracte de muncă pe perioadă determinată. Ministerul Sănătății afirmă că la acest moment proiectul de act normativ se află pe circuitul de avizare.

6️. Aplicarea prevederilor legii nr. 56/2020 referitoare la pensia de urmaș pentru salariații decedați la datorie
Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că împreună cu Ministerul Muncii sunt inițiatori ai unui proiect de act normativ care să reglementeze modalitatea de aplicare a Legii nr. 56.

7️. Legea nr. 5/2021 referitoare la reducerea vârstei de pensionare
Solicitarea ”Solidarității Sanitare” vizează extinderea condițiilor de pensionare din aceasta lege la toate categoriile de salariați aflați în condiții de muncă identice. Pentru o abordare etică și unitară este necesară utilizarea criteriului condițiilor de muncă deosebit de periculoase, ce a stat la baza reducerii vârstei de pensionare, pentru toți salariații care lucrează în aceste condiții de muncă.
În același timp, ”Solidaritatea Sanitară” a solicitat și transpunerea unui alt principiu care să conducă la reducerea vârstei de pensionare, respectiv recunoașterea timpului din al doilea contract individual de muncă drept stagiu de cotizare.
Propunerea doamnei ministru Ioana Mihăilă a fost ca discuțiile tehnice pe această temă să se realizeze, de asemenea, între experți ai federațiilor reprezentative și ai Ministerului Sănătății.

8️. Negocierea anexelor Contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate
În discuție sunt o serie de anexe introduse de ”Solidaritatea Sanitară” în contractul colectiv de muncă sectorial ce vizează în special: procedura de stabilire a turelor, înființarea Fondului unic de finanțare a formării profesionale continue, armonizarea vieții profesionale cu viața de familie etc.
Conform afirmației domnului Secretar de Stat Dr. Levente Vass, începând cu luna septembrie 2021 ar urma să fie demarate negocierile pe tema acestor anexe.

9. Refacerea normativului de personal
Reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au insistat pe problema normativului de personal, atât în cazul unor categorii de personal medical (corelată cu complexitatea activității), cât și în cazul personalului nemedical/TESA (angajându-se să transmită un set de reglementări adecvate specificului muncii acestora). De asemenea, au subliniat faptul că ponderea numărului de paturi în noul normativ ar trebui să scadă, acest indicator urmând să fie completat de un set de variabile care să surprindă mai adecvat situația.

10. Reașezarea dialogului social mai aproape de normalitatea europeană
Reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România au solicitat ca activitatea grupurilor tehnice de lucru să fie completată de întâlniri lunare și de consultarea federațiilor reprezentative, pentru toate Ordinile de ministru cu impact asupra lucrătorilor din Sănătate.

Partea pozitivă certă o constituie demararea dialogului social. Evaluarea restului problemelor depinde de modalitatea în care vor fi onorate angajamentele asumate de Ministerul Sănătății.

Dezbaterile de la Ministerul Sănătății s-au realizat împreună cu cele două federații sindicale reprezentative la nivel de sector de sănătate.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns