Solicităm o reformă urgentă a sistemului de sănătate

Cazul de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” București  tinde să scoată în evidență riscul existenței unor erori sistemice, de natură etică, și inadecvarea modelului de malpraxis. Indiferent de decizia finală a instanței în privința celor doi medici acuzați, este evident că restabilirea încrederii populației în sistemul public de sănătate necesită regândirea sistemului public de sănătate.

În acest context, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Ministerului Sănătății și Guvernului demararea de urgență a unor acțiuni de restructurare a sistemului public de sănătate, centrate pe următoarele direcții de acțiune:

  1. Regândirea sistemului malpraxis. În acest sens Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită:
    1. Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii.
    2. Introducerea corpului profesional al experților în medicină, ca organism autonom, ce-și desfășoară activitatea în relație cu instanțele și cu instituțiile responsabile de despăgubirea pacienților pentru prejudicii.

Reamintim că aceste solicitări sunt adresate în mod consecvent de peste un deceniu.

  1. Introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice. Date fiind numeroasele dezbateri publice pe tema unor eventuale eșecuri în respectare eticii medicale și deontologiei profesionale, există o evidentă nevoie de expertiză obiectivă în domeniu. Acești profesioniști trebuie recrutați din rândul altor categorii profesionale decât medicii (cum ar fi absolvenții de drept, filozofie, antropologie ș.a. specializați în etică/bioetică). Eticienii trebuie să aibă ca responsabilități coordonarea activității Consiliului etic, participarea la comisiile aferente procedurilor aplicabile în condiții speciale, furnizarea consilierii necesare profesioniștilor din sănătate în toate problemele de natură etică, respectiv supravegherea respectării acestor principii în tratarea și îngrijirea pacienților.
  2. Crearea procedurilor etice aplicabile în cazul deficitului de resurse vitale raportat la numărul de pacienți care au nevoie de ele (procedură rațională de alocarea a resurselor vitale deficitare).
  3. Introducerea unor instituții adaptate realităților actuale, cum ar fi testamentul corporal. Solicitarea, prezentată anterior sub forma instrucțiunilor de sănătate, este menită să permită cetățenilor cine să decidă în privința sănătății lor atunci când ei n-o pot face, și să faciliteze posibilitatea personalului medical de-a identifica persoanele abilitate să decidă.

 

Considerăm că în absența introducerii rapide a acestor sisteme menite să crească garanțiile acordate populației, restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul public de sănătate va deveni o sarcină imposibilă, ce va avea consecințe negative atât asupra pacienților cât și asupra angajaților din sănătate.

                                                                                                           Comitetul Director

                                                                                               

Persoane de contact:

Predica Marius-Gabriel, vicepreședinte FSSR: 073702094

Anca Ciora,  copreședinte FSSR: 0736654336

Bulboacă Daniel, vicepreședinte FSSR: 0740488812



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns