- 7 decembrie 2016
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția asupra faptului că Curtea Constituțională are astăzi în dezbatere nu atât creșterile salariale cât reinstaurarea legalității sistemului de salarizare bugetar. Cu alte cuvinte, principalul subiect dedus analizei de constituționalitate îl reprezintă raportarea sporurilor la salariul de bază actual, el constituind în fapt și în drept o măsură de restaurare a legalității în salarizarea angajaților bugetari.
Deși a avut posibilitatea să reinstaureze legalitatea sistemului de salarizare în sectorul bugetar timp de 3 ani, fiind sesizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” în mod repetat asupra acestui aspect prin intermediul Guvernului, PSD-ul a reușit să facă acest lucru abia la finalul mandatului parlamentar. Chiar dacă această reparația are o puternică conotație electorală constatarea constituționalității ei considerăm că este obligatorie, având caracterul unei reparații necesare.
În privința creșterilor salariale ale personalului medical suntem în situația alegerii între două rele, atât proiectul propus de ministrul Pîslaru cât și legea aprobată de PSD defavorizând exact specialiștii din sănătate, respectiv medicii și asistentele medicale. Vom dovedi erorile proiectului legii propus de actualul Guvern într-un document dedicat analizei acestuia. În privința „proiectului PSD” chiar dacă am reușit introducerea medicilor în legea de creștere a salariilor adoptată de Camera Deputaților, aceasta include într-o foarte mică măsură creșteri ale salariilor de bază pentru medici și asistente, impactul asupra acestor categorii de personal fiind inferior celui avut de OUG nr. 20/2016.
Ne exprimăm pe această cale dezamăgirea față de dezinteresul cu care este tratată atât salarizarea medicilor și a asistentelor medicale din sectorul public sanitar cât și finanțarea sistemului în ansamblul său. În locul abordărilor strategice menite să stabilească intervențiile necesare pentru categoriile profesionale cele mai deficitare din tot sistemul bugetar, asistăm cu tristețe la aruncarea acestora în jocurile electorale.
Singura noastră speranță în normalizarea sistemului de salarizare din Sănătate în acest moment și într-o oarecare creștere a salariilor de bază o reprezintă constatarea constituționalității legii aprobate de Camera Deputaților. Chiar dacă această lege este departe de a fi perfectă, ea reprezintă, simultan, un pas în plus către legalitate și un pic mai mult decât creșterile salariale simbolice propuse medicilor și asistentelor medicale pentru următorii 5 ani de către Guvern.
Biroul de presă
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: