- 1 aprilie 2025
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
De peste un deceniu și jumătate toate instituțiile și organizațiile din sănătate știu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (așa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncțional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficiențe unanim recunoscute, fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.
Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenți conduce la o situație în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecția pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienții prejudiciați nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul. Cel puțin la fel de grave sunt consecințele menținerii unor deficiențe organizatorice care amplifică riscurile pe care le asumă profesioniștii din sănătate și pacienții.
Cum corectăm un sistem care păgubește profesioniștii din sănătate și prejudiciază pacienții? Pentru a contribui la determinarea apariției unui cadru normativ adecvat, care să asigure protecția personalului medical și despăgubirea pacienților pentru prejudicii, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România organizează în data de 4 aprilie 2025, la Cluj-Napoca, conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?”. Conferința este desfășurată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” și va avea loc în sala de conferințe Atena din cadrul Grand Hotel Napoca, începând cu ora 09:00.
Alături de cei peste 140 de reprezentanți ai profesioniștilor din sănătate, la lucrările conferinței vor lua parte reprezentanții instituțiilor și organismelor care au înțeles să dea curs invitației de-a aborda deschis problemele sistemului malpraxis și soluțiile posibile. Nivelul reprezentării la aceste dezbateri constituie un indicator relevant al responsabilității cu care fiecare instituție tratează această problemă.
Obiectivele conferinței sunt concentrate pe prezentarea principalelor probleme aferente malpraxisului medical, dezbaterea lor și identificarea soluțiilor adecvate. Analiza malpraxisului medical va include atât problema modului în care ar trebui legiferat acesta, cât și posibilitatea înlocuirii sale cu un sistem centrat pe despăgubirea pacienților prejudiciați. În cadrul lucrărilor vom desfășura o abordare a erorilor medicale centrată pe protecția intereselor profesioniștilor din sănătate și pe cele ale pacienților.
Conferința va analiza atât problemele sistemului de asigurare tip malpraxis medical, cât și câteva categorii de cauze care favorizează sau chiar determină apariția erorilor ce generează daune pacienților. Din perspectiva circumstanțelor care cresc riscul erorilor sau care le determină apariția, vom aborda teme precum: impactul timpului de lucru (cu un accent special pe problema gărzilor); normativul de personal, multiplele evaluări ale calității serviciilor medicale, epuizarea profesională, procedurile aplicabile în cazul dezechilibrelor dintre resurse și nevoi, culpa sistemului, realismul așteptărilor pacienților, impactul progresului tehnologic, efectele presiunii mediatice și ale noilor medii de comunicare și socializare.
Informațiile suplimentare privind conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?” sunt actualizate continuu pe pagina dedicată acesteia: https://malpraxis.solidaritatea-sanitara.ro/
Dat fiind faptul că problema vizează un interes public major, la lucrările conferinței este permis accesul presei. În dorința de-a asigura posibilitatea de-a asista la dezbateri pentru toți profesioniștii din sănătate, lucrările conferinței vor fi transmise live pe pagina dedicată conferinței.
Pentru a furniza decidenților politici dovezile și informațiile relevante privind urgența unei decizii în domeniu și direcția oportună a acesteia, în cadrul conferinței vor fi prezentate o serie de date cu caracter inedit, care dovedesc amploarea problemelor și a impactului pasivității.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: