Legea salarizării angajaților din Sănătate trebuie să fie separată de salarizarea bugetarilor

Această soluție nu este nouă, fiind propusă decidenților de Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România încă din anul 2013 (https://solidaritatea-sanitara.ro/solidaritatea-sanitara-partener-real-in-procesul-de-reforma-a-sistemului-sanitar/) și susținută în documente oficiale ale organizației.
Așezarea sistemului sanitar într-un macrosistem bugetar de salarizare, în condițiile în care particularitățile lui nu permit acest lucru, reprezintă cauza principală a diferitelor disfuncționalități/inechități generate în cazul anumitor profesii.
Modificarea radicală a ierarhiei salariale și stagnarea salariilor de bază ale mai multor categorii de salariați nu reprezintă altceva decât efectul asimilării arbitrare a anumitor funcții din sectorul sanitar (biolog, economist, chimist, inginer, referent, jurist, contabil, muncitor etc.) cu funcții din alte sectoare bugetare. Este și cazul asistentei medicale, care a pierdut în interiorul ierarhiei salariale existentă până la momentul martie 2018 tot pe fondul asimilării cu funcții din alte sectoare bugetare. Chiar și în situația funcțiilor sectoriale identice pe formă, respectiv ca denumire, atribuțiile și specificul locurilor de muncă din unitățile sanitare sunt semnificativ diferite în raport cu alte domenii bugetare.
Este de notorietate limita de 30%, pe care am contestat-o încă de la apariție, ale cărei componente generează diferențe enorme între sectoare. Nu putem compara Sănătatea cu Învățământul sau alte sisteme bugetare, din punct de vedere al elementelor salariale suplimentare salariului de bază, fiind în mod evident un sector ”consumator” de elemente salariale suplimentare, efect al particularităților sale. O nouă lege a salarizării angajaților din Sănătate va trebui construită prin eliminarea acestui procent prohibitiv.
O astfel de așezare a sistemului de salarizare, într-o lege distinctă sau într-o lege a sănătății, va permite inclusiv reîntoarcerea personalului nemedical/TESA alături de cel medical, acolo unde-i este locul.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns