- 16 februarie 2021
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
Miercuri, 17 februarie, Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează în București Protestul împotriva meschinăriei și ingratitudinii guvernanților, acesta constând în două acțiuni consecutive desfășurate la sediul PNL (în intervalul orar 12:30-14:00) și în Piața Victoriei (în intervalul orar 14:30-16:00).
Protestul împotriva meschinăriei și ingratitudinii guvernanților este o acțiune în stradă, desfășurată cu numărul maxim de participanți permis de lege, pentru apărarea intereselor angajaților și pacienților prin alocarea unui buget adecvat sănătății și pentru respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate.
Pentru a exprima în mod cât mai adecvat așteptările și nemulțumirile lucrătorilor din sănătate, protestul în stradă va continua seria acțiunilor inovative, acestea fiind menite totodată să evidențieze situația dramatică în care se află aceste categorii socio-profesionale în contextul pandemiei COVID-19.
Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” conțin solicitările de introducere a unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 94 de profesioniști decedați până acum la datorie și faptul că doar cca. 45,6% dintre lucrători au fost vaccinați dovedind cu prisosință necesitatea unor intervenții eficiente.
Revendicările au în vedere și eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021.
Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează și introducerea unor forme de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor lucrătorilor din sănătate. Totodată, Protestul împotriva meschinăriei și ingratitudinii are în vedere blocarea intenției Guvernului de a elimina, respectiv diminua, o serie de drepturi salariale ale lucrătorilor din sănătate.
Desfășurarea acțiunilor în stradă exprimă participarea simbolică a celor peste 16.000 de semnatari ai Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate[1]. Acest protest continuu organizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” include, alături de manifestările în stradă, următoarele forme de acțiune:
- Exprimarea publică a nemulțumirii față de indiferența Guvernului și pentru susținerea revendică Peste 16.000 de lucrători au aderat deja în mod public la lista susținătorilor.
- Transmiterea solicitărilor de onorare a revendicărilor din partea fiecăruia dintre cei peste 16.000 de semnatari către fiecare parlamentar din județul semnatarului, către Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și partidele politice aflate la guvernare.
- Întâlnirile organizate de sindicatele Solidaritatea Sanitară cu toți parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfăș
Acțiunile și formele de protest organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară” exprimă nemulțumirile îndreptățite și așteptările legale și firești ale profesioniștilor din sănătate, ele constituind totodată o încercare de a evita apariția protestelor spontane, care s-ar putea produce în momentul adoptării legi bugetului de stat în Parlament.
Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”
- Creșterea alocării bugetare pentru sănătate.
- Respectarea drepturilor câștigate. Intenția Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizație de hrană, reducerea unor sporuri și eliminarea voucherelor de vacanță, arată că actuala putere se dovedește total indiferentă față de eforturile și sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniștilor din sănătate le este interzisă demisia iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută acești lucrători în zona muncii forțate
- Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:
- Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccină
- Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
- Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
- Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
- Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”
- Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
- Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
- Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
- Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
- Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănă
- Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
- Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
- Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienț
- Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
- Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.
Forma in extenso a revendicărilor, așa cum au fost transmise Guvernului și parlamentarilor, incluzând argumentele prezentate, poate fi găsită pe site-ul Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate. Pagina conține și imagini de la acțiunile anterioare desfășurate în stradă în cadrul acestui Protest.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: