- 3 iunie 2023
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
În condițiile în care sunt puse în discuție, în mod public, relevanța și impactul creșterilor salariale reale din Sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a comandat un studiu pe această temă. Analiza a fost desfășurată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, fiind bazată exclusiv pe prelucrarea unor informații din surse publice.
Studiul a fost comandat pornind având în vedere următoarea ipoteză: dacă creșterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calității serviciilor medicale și asupra migrației profesioniștilor din sănătate atunci aceasta este direcția de urmat pentru a crește gradul de satisfacție al pacienților.
Studiul (anexat) a evidențiat creșteri semnificative ale calității serviciilor medicale ce au intervenit în contextul creșterilor salariale din perioada 2017-2023. Astfel:
- Plățile informale. Creșterea calității serviciilor medicale este demonstrată atât de creșterea semnificativă a gradului de satisfacție a pacienților cât și de scăderea procentului pacienților care indică faptul că le-au fost solicitați bani sau atenț Creșterea salariilor angajaților din sistemul sanitar este corelată cu scăderea numărului pacienților care au indicat faptul că le-au fost solicitați bani sau atenții cu 127%, acest indicator ajungând la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% înaintea de creșterea salariilor).
- Satisfacția pacienților față de serviciile oferite de spitale. În perioada 2017-2023 se înregistrează o creștere cu cca. 37% a procentului pacienților care se declară foarte mulțumiți de serviciile oferite de spitale (diferența în plus fiind de 13,6 puncte procentuale) și o scădere cu cca. 33% a pacienților care se declară nemulțumiț Numărul cazurilor în care pacienții declară că ar indica unei persoane să se trateze în acel spital a crescut în perioada creșterilor salariale cu cca. 5%, înregistrând o diferență în plus de 4 puncte procentuale.
- Satisfacția pacienților față de medici. În perioada 2017-2023 se înregistrează o creștere cu cca. 14% a procentului pacienților care se declară foarte mulțumiți de prestația medicilor (diferența în plus fiind de 8 puncte procentuale), putând fi observat nivelul foarte ridicat al acestui indicator comparativ cu celelalte evaluări.
- Satisfacția pacienților față de asistentele medicale. Corelarea creșterii gradului de satisfacție a pacienților cu creșterea veniturilor salariale se înregistrează și în cazul asistentelor medicale: se înregistrează o creștere cu cca 30% a pacienților care se declară foarte mulțumiți de prestația asistentelor medicale (diferența în plus fiind de 12 puncte procentuale). Putem observa că nivelul maxim de satisfacție este mai redus în cazul asistentelor medicale decât în cazul medicilor, una dintre explicațiile posibile o constituie nivelul mult mai mic al creșterii veniturilor salariale în cazul asistentelor medicale. Situația este asemănătoare și în cazul personalului medical auxiliar.
- Personalul auxiliar sanitar. Se observă o creștere cu cca. 40% a procentului pacienților care se declară foarte mulțumiți de curățenia din spitale (diferența în plus fiind de 12,2 puncte procentuale) și o scădere cu 47% a pacienților care se declară nemulțumiți. Se evidențiază corelația dintre ritmul acordării creșterilor salariale și creșterea gradului de satisfacție față de curățenia din spitale.
- Pacienții care cumpără medicamente și materiale sanitare. Ipoteza impactului negativ al creșterilor salariale asupra posibilității unităților sanitare de a asigura medicamentele și materialele sanitare pentru pacienți este infirmată de date, existența unor astfel de situații fiind în scădere cu 6,8 puncte procentuale.
O primă concluzie este evidentă: în sistemul public de sănătate creșterea salariilor determină o creștere a calități serviciilor medicale. Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al creșterilor salariale. Acesta trebuie analizat în contextul existenței numeroaselor inechități salariale, a perturbărilor induse de pandemiei și, mai ales, în contextul impactului negativ al inflației.
Datele din studiu justifică o a doua concluzie: creșterile salariale anterioare au determinat o reducere semnificativă a migrației profesioniștilor din sănătate.
Corolarul celor două concluzii: scăderea salariilor reale din sănătate determinată de migrație va determina o scădere a calității serviciilor medicale și o creștere a migrației profesioniștilor din sănătate (care va accentua și mai mult scăderea calității serviciilor medicale).
Creșterea salariilor din sistemul sanitar a avut două categorii de efecte: reducerea fenomenului migrației și creșterea calității serviciilor medicale. Dacă dorim să păstrăm sau să amplificăm efectele atunci trebuie să menținem și să amplificăm sistemul recompenselor. Acum suntem în situația în care observăm cum se prăbușește nivelul recompenselor din cauza inflației, actualizarea și reașezarea lor fiind, deocamdată, refuzată.
Comitetul Director
Persoane de contact:
- Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094
- Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil 0740488812
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: