- 8 august 2024
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicări
Poziționare publică față de problema medicilor ATI din Spitalul Pantelimon București:
- Pentru a crește garanțiile de evaluare obiectivă acordate populației, considerăm că este necesară înființarea Corpului experților independenți, specializați în evaluarea acuzațiilor de malpraxis. Această solicitare, împreună cu cea de reformare a sistemului de malpraxis, este adresată de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România în mod continuu de peste 10 ani, tuturor miniștrilor Sănătății. În același timp, soluția experților independenți ar oferi suportul științific necesar magistraților și ar proteja profesioniștii din sănătate împotriva riscului ca activitatea lor profesională să fie evaluată de persoane care nu au pregătirea medicală necesară.
(2) Referitor la declarațiile președintelui unei organizații pentru apărarea drepturilor pacienților privind interesul secțiilor ATI de-a rula cât mai mulți pacienți, precizăm următoarele:
- În acest moment în sistemul public de sănătate veniturile salariale ale medicilor din ATI (sau din alte secții), ori a altor categorii de personal, nu depind de numărul de pacienți internați.
- Din perspectiva interesului unității pentru a avea mai mulți pacienți, acesta există dar, din cauza modului de decontare a serviciilor medicale acest interes nu este însă valabil și în cazul secțiilor ATI. În acest sens trebuie reținute următoarele:
- Este recunoscut la nivel global faptul că sistemul DRG generează un efect secundar numit „cererea indusă de servicii medicale”, care poate fi transpus în interesul pentru o creștere a numărului de pacienți. Acest lucru se întâmplă atât în serviciile publice cât și în serviciile private din toate statele care utilizează acest model de decontare a serviciilor medicale.
- În sistemul public de sănătate din România acest efect secundar este parțial temperat de plata separată, în mod direct, a cheltuielilor salariale ce corespund creșterilor salariale începând cu anul 2015 până în prezent.
- Din cauza modului de decontare a serviciilor medicale acest interes nu este însă valabil și în cazul secțiilor ATI (decontarea este sub nivelul costurilor).
(3) Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a sesizat public necesitatea unei proceduri raționale de alocare a resurselor vitale pentru situațiile în care acestea sunt deficitare, încă din perioada pandemiei.
Totodată, atragem atenția că gestionarea inadecvată a comunicării publice în acest caz determină amplificarea neîntemeiată a neîncrederii populației în profesioniștii din sănătate și nivelul presiunii negative nejustificate asupra acestora. Justiția nu se face în stradă sau la televizor, ci prin procedurile prevăzute de lege.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: