- 11 septembrie 2021
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
Federația „Solidaritatea Sanitară” a lansat aplicația Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională – Burnout Assessment Tool (BATEREP), putând fi deja vizualizate primele date publice.
Aplicația poate fi accesată de către toți cei interesați la adresa: https://baterep.cercetare-sociala.ro/. Ea se adresează în special lucrătorilor din sănătate, principalul obiectiv fiind desfășurarea unui screening național privind evaluarea riscului de epuizare profesională. Aplicația BATEREP poate fi utilizată însă și de către lucrătorii din alte sectoare.
Prin intermediul aplicației BATEREP lucrătorii au acces gratuit la completarea testului de burnout, la scorul obținut, la interpretarea scorului și a cauzelor posibile și la compararea scorului individual cu colegii și colegele din aceeași categorie profesională și de la același loc de muncă/tip de secție.
De asemenea, Federația „Solidaritatea Sanitară” asigură tuturor unităților sanitare publice accesul gratuit la un panou dedicat de vizualizare a rezultatelor colective ale desfășurării procesului de evaluare, putând vizualiza media scorurilor obținute de către lucrătorii din unitate, mergând până la nivelul secțiilor și la alte informații specifice. Datele de conectare și cele privind mobilizarea lucrătorilor la evaluarea riscului de epuizare profesională au fost deja transmise tuturor spitalelor publice.
Aplicația a fost utilizată până acum de peste 6.000 de lucrători (peste 93% dintre ei fiind profesioniști din sistemul sanitar), fiind deschisă în continuare accesării din partea acestora. Un prim set de date rezultate din completarea testelor a fost publicat pe portalul aplicației, acestea oferind primele indicii privind situația în care se află lucrătorii din sistemul sanitar.
BATEREP este prima aplicație de acest tip, care permite evaluarea gratuită a riscului de epuizare profesională, furnizând totodată informații relevante, atât lucrătorilor, cât și angajatorilor.
Aplicația BATEREP are utilitate maximă în cazul lucrătorilor din sănătate implicați în lupta împotriva pandemiei COVID-19, permițând o evaluare la nivel național a riscului de epuizare profesională a acestora. Având în vedere includerea măsurilor pentru prevenirea instalării sindromului de epuizare în rândul personalului din sănătate în cerințele ANMCS, aplicația BATEREP contribuie la monitorizarea și creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților.
În același timp, aplicația este relevantă pentru toți lucrătorii și angajatorii din România, mai ales în condițiile create de includerea (în anul 2020 a) stresului și epuizării fizice în situațiile de hărțuire morală (cf. prevederilor art. 2, alin. 5.2 din OUG nr. 137/2000).
Prin desfășurarea screening-ului național, aplicația BATEREP permite constituirea unei baze de date de referință privind riscul de epuizare profesională a lucrătorilor din sănătate, constituind astfel un criteriu obiectiv de evaluare.
Aplicația utilizează setul de instrumente de evaluare a riscului de epuizare profesională/burnout elaborate în cadrul proiectului Burnout Assessment Tool. Pe portalul aplicației pot fi găsite informațiile tehnice relevante privind funcționarea și rolurile aplicației BATEREP.
Aplicația va fi dezvoltată în continuare prin introducerea unor noi funcții, acestea incluzând o estimare a cauzelor probabile pentru lucrătorii al căror punctaj indică existența riscului de epuizare profesională[1] și un set de recomandări adaptate punctajului obținut, elaborate în baza documentelor publice oficiale.
Această acțiune face parte din strategia Federației „Solidaritatea Sanitară” de implicare directă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă profesioniștii din sănătate, prin identificarea și implementarea propriilor soluții. Aplicația este gândită ca parte a Sistemului de Monitorizare a Bolilor Profesionale ce afectează lucrătorii din sănătate (pe care, în conformitate cu prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de sector, Ministerul Sănătății trebuie să-l implementeze).
Aplicația BATEREP a fost dezvoltată și implementată de către Centrul de Cercetare și Dezvoltare „Socială” Solidaritatea (CCDSS), în cadrul unui proiect finanțat de către Federația „Solidaritatea Sanitară”. CCDSS este dispus la colaborarea cu toți cei interesați la implementarea acestei aplicații pentru alte sectoare de activitate, inclusiv cu autoritățile statului.
Biroul de presă
[1] Această categorie de informații este disponibilă, la acest moment, doar pentru membrii Solidaritatea Sanitară, în baza cardului de membru.
Informațiile suplimentare pot fi oferite de coordonatorul proiectului:
Viorel Rotilă, tel. 0721.246.491
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: