Protestele spontane de la S.J. Tulcea riscă să fie doar începutul

Din nefericire pentru salariații din sectorul public de sănătate, estimările inițiale ale Federației „Solidaritatea Sanitară” privind riscul de scădere a veniturilor nete ale salariaților din sănătate încep să se adeverească. Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absența unei intervenții energice a Guvernului pentru corectarea situației mai mult de jumătate dintre angajații din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut.

Deși am primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, acestea nu au la acest moment acoperirea necesară în prevederile legale.

Amânarea negocierilor cu Guvernul (care trebuiau desfășurate încă de săptămâna trecută), împotriva solicitărilor noastre, se dovedește o inițiativă greșită, riscând să accentueze problemele; lipsa de diligență riscă să ne conducă la repetarea situației din perioada aprilie-mai 2018, caracterizată de proteste spontane în toată țara.

Solicităm Guvernului o întâlnire cu caracter de urgență pentru a ne asigura că adoptă măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018. Precizăm că Federația „Solidaritatea Sanitară” are pachetul de soluții necesare pentru a asigura protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale și a genera un nivel de creștere reală a acestora.

Pentru corecta înțelegere a situație, Federația „Solidaritatea Sanitară” publică sinteza analizei de risc privind scăderea veniturilor nete ale salariaților, defalcată pe cele două categorii de spitale publice:

I. Spitalele din subordinea Ministerul Sănătății

Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior. În consecință, în absența compensării de către Ministerul Sănătății a acestei creșteri a procentului aferent sporurilor apare riscul de a reduce sporurile, principalul vizat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Efectul îl constituie scăderea veniturilor nete pentru toate categoriile de salariați care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură.

II. Spitalele din subordinea Consiliilor Locale

– Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale per spital față de procentul alocat anterior.

– Introducerea indemnizației de hrană în limita de 30% pentru unitățile din subordinea Consiliilor Locale  determină o creștere a cuantumului sporurilor cu 4-5 puncte procentuale. În condițiile în care în aceste instituții  sporurile erau situate anterior la 30% din cheltuiala cu salariile de bază, această depășire are ca efect încercarea lor de a reduce procentul acordat unităților sanitare, adică să reducă sporurile unităților sanitare.

Consecința efectelor amintite o constituie o reducere semnificativă a veniturilor pentru toți salariații care beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă (în special pentru medici și asistentele medicale) și toți salariații care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură.

 

 

Comitetul Director



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns