Raportul final privind acțiunile și negocierile pentru modificarea legii salarizării

Buletin informativ Ediția II nr. 7

Salariații au fost reprezentați la negocieri de cele două federații sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar, abilitate legal să declanșeze un conflict colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, respectiv Federația „Solidaritatea Sanitară” și Federația Sanitas, care au acționat împreună în baza unei liste de revendicări comune, anunțată public anterior.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


8 comentarii

  • Robert Werner

    Din mai 2018 salariile medicilor cresc cu 1000 Euro. Incredibil dar adevarat.

    Trebuie revenit la salariile din decembrie 2017 și abrogata Legea Salarizării Unitare (Arbitrare).

    Noile corecții adoptate pe 8 Mai 2018 nu fac altceva decât sa sporească și mai mult salariile enorme ale doctorilor și asta ca efect colateral la creșterea remunerațiilor infirmierelor și brancardierilor pentru ca ei sa nu mai înregistreze pierderi fata de februarie 2018 (vezi citatul).

    Sa dau un exemplu ilustrativ: Am văzut ca la Alba Iulia un medic primar amărât avea, în feb. 2018, salariul de baza 7020 lei și spor tot atât (100%), deci un total de 14040 lei brut (1766 Euro net).

    De la întâi martie același om are 15567 și spor tot 7020 (doar 50%). Daca sporul se face 100% (cum s-a hotărât pe 8 Mai 2018) atunci un medic primar ar avea 2*15567 brut adică 31134 lei (3916 Euro net) fata de 22587 lei brut (2841 Euro net) cât are în prezent. Doctorul câștigă încă 1000 Euro net! Bataie de joc. Cu asemenea bani isi ia cate un apartament in orasul unde lucreaza in fiecare an.

    Vezi lista salarii pe martie 2018 la Spital Județean Alba Iulia:

    alba24.ro/wp-content/uploads/2018/05/Transparenta-venituri-salariale-31-martie-2018.pdf

    ===============================
    Măsura luata pe 8 Mai 2018 de ministrul muncii:

    Citat:
    „una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30 la sută …nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, iar această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite şi că prin aceasta nu le vor mai fi limitate celelalte sporuri la care au dreptul.”

    • FSSR

      Ministrul Muncii a indicat ce i-a convenit pentru a potența imaginea reușitei programului de guvernare.
      Eliminarea gărzilor aduce cca. 5% în plus la plafonul de 30% care vor fi distribuiți (conform înțelegerii avute cu Guvernul – partea discretă) pentru securizarea sporurilor aferente activității desfășurate în zilele liberele legale. Adică exact la restul categoriilor de salariați (altele decât medicii).
      Faptul că această soluție aduce un avantaj și pentru medici reprezintă un argument în plus pentru reușită, nu în minus.

      Numărul reușitelor este de fapt mult mai mare, toți membrii de sindicat având acces la ele (prin intermediul liderilor/managerilor sindicali, care au primit varianta completă a informării, nu cea destinată publicului).

  • MARIA JANA

    FELICITARI ! pentru munca depusa in sprijinul salariatilor si obtinerea promisiunilor guvernantilor , ca de la apromite si pana la a realiza e cale lunga .Nu s-a pomenit nimic despre SPITALELE CLINICE JUDETENE DE URGENTA , despre MUNCA DE NOAPTE care initial era scoasa din limitarea sporurilor de 30 %. Acest spor a fost taiat la fel ca si cel de sectie . Garzile de sambata si duminica , sarbatori legale , nu sunt facute doar de medici, ati uitat de marea masa a salariatilor ASISTENTII care duc greul.

    • FSSR

      Dacă vi s-a tăiat sporul de noapte (probabil este vorba de sporul de tură) este vina celui care a făcut asta, în discuție fiind o încălcare a legii.
      Sporul de noapte/de tură este un drept legal ce nu face parte (în continuare) din limita de 30%.
      Vă recomandăm să vă informați din punct de vedere legal înainte de a formula acuzații pentru a nu mai ajunge în astfel de situații!

  • Baleanu Gyongyi

    Buna ziua.
    Sunt moasa licentiata lucrez la sala de nasteri de 39 de ani.salariul de baza a crescut dar ne au luat sporul de 50 %de bloc operator si 15% spor de incordare psihica.mi s a diminuat venitul .in aceeasi situatie sunt si colegele mele.unele sunt in sindicatul sanitas dar nu s a implicat in rezolvarea situatiei.solidaritatea sanitara nu avem in caras severin.am primit doar 25%sporuri.este corect?daca ne puteti informa sau indruma ce avem de facut.in toata tara situatia este la fel.toate sectiile au primit sporurile inapoi,iar noi nu.colegele mele vor sa se retraga din sanitas,am dori sa ne inscriem la solidaritatea sanitara ca nu mai stim incotro sa ne indreptam.astept raspuns.va multumim.(in aceeasi situatie sunt si colegele din jud.Timis,Satu-Mare ,Brasov.)

  • Maria

    Astăzi 13.06.2018 am primit fluturasul de salariu si spre surprinderea mea am văzut că venitul încasat va fi mai mic cu 100 lei decât în luna precedentă(același nr.de ore de garda).Lucrez la ATI ,asistent principal.Am făcut calcule si am ajuns la concluzia ca sporul de tură a fost diminuat,nu mai este nici macar 10%(trebuia sa fie 15%);sporul de ATI e la minim,55%,iar ora de gardă se plătește raportat la salariul din Ianuarie.Ce ati obținut de fapt în urma negocierilor Domnilor din cele 2 Sindicate?Pentru ce am facut noi protest,va nu vad nici o îmbunătățire a felului cum se acordă sporurile. Spitalul nostru este condus de un PNL-ist,sa fie acesta motivul pentru care nu dorește să ne acorde sporurile raportate la încadrarea actuala?Sunt în Sanitas,am intrebat reprezentanta ,care a ridicat din umeri.TRIST !!!Voi parasi Sindicatul,sunt dezamăgită!Ne-ati lasat la mana Managerului,care e mana in mana cu Sindicatul.Vrem să vedem fapte concrete.

    • FSSR

      Având în vedere din care sindicat faceți parte nu ne deranjează să vă transpuneți în practică amenințarea!
      Poate ne spuneți și de ce vă adresați nouă și nu sindicatului din care faceți parte și federației la care acesta este afiliat!

  • Daroczi Alina

    Bună ziua, sunt asistent medical generalist la un institut unde majoritatea pacienților sunt cu hepatita C, ce spor ar trebui să avem? , dacă ar trebui.., avem doar un spor de 12%…atât. Mulțumesc

Lasă un răspuns