- 12 mai 2020
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului o analiză bazată pe dovezi a raportului dintre costurile și beneficiile generate de intervențiile împotriva pandemiei COVID 19.
În pregătirea acestei analize anunțăm lansarea studiului Limite ale cunoașterii și efectele lor în pandemia COVID 19. Câteva recomandări prudențiale, acesta conținând un set de clarificări conceptuale care sprijină înțelegerea adecvată a situației actuale.
Abordând unele dintre problemele sensibile din punct de vedere social generate de situația actuală, studiul este un instrument util atât decidenților cât și profesioniștilor din sănătate, facilitând o mai corectă așezare a raportului cost/beneficiu.
„Nu este foarte clar ce generează mai multe victime: Covid 19 sau reacția noastră exagerată în fața pandemiei. Tot la fel cum nu ne este foarte clar cine determină decesul majorității pacienților: SARS-CoV-2 sau reacția exagerată a organismului în fața acestui virus. Problema o constituie măsura (…), ea fiind preocuparea principală a acestui articol.”
Studiul prezintă un set de instrumente utile pentru evaluarea adecvată a situației în care ne aflăm, menite să contribuie atât la clarificarea unor dileme etice specifice acestei perioade.
Scopul studiului îl constituie „contribuția la delimitarea cât mai clară a cunoscutului și a necunoscutului, creând astfel un teren cognitiv cât mai stabil pentru decizii de sănătate publică eficiente. Considerând că fobia politicienilor față de recunoașterea necunoașterii este parte a problemei, evidențiem riscurile pe care le implică abordările politicianiste, subliniind relevanța acțiunilor politice bazate pe dovezi și pe capacitatea de a identifica absența dovezilor, în contextul acestei pandemii.”
Prin conținutul său studiul prezintă câteva dintre cadrele de interogare obligatorii pentru analiza raportului dintre costuri și beneficii pe care decidenții au obligația să-și fundamenteze politicile publice, respectiv intervențiile menite să restrângă drepturile și libertățile cetățenilor.
Studiul a fost realizat în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS), fiind disponibil pe platforma de informații publice creată în cadrul CCDSS: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/
Biroul de presă
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: