- 15 noiembrie 2018
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
Având în vedere dezbaterile publice pe tema diplomelor false de care ar fi beneficiat unele asistente medicale, Departamentul Asistente Medicale din cadrul Federației „Solidaritatea Sanitară” își exprimă îngrijorarea față de acest fenomen, considerându-l ca un risc la adresa sănătății publice. Solicităm Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale elaborarea unor soluții rapide pentru a stopa acest fenomen. Cerem celor două ministere constituirea în regim de urgență a unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentații celor două ministere, organismele profesionale și partenerii de dialog social din sănătate, principalul obiectiv reprezentându-l stoparea acestui fenomen și protecția sistemului public de sănătate din România, urmat de rezolvarea echitabilă a problemei echivalării competențelor.
Atenționăm instituțiile responsabile că fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele școli postliceale (și de alte structuri de educație) riscă să afecteze în egală măsură sistemul public de sănătate din România, conducând la scăderea continuă a volumului competențelor disponibile pentru asigurarea unui tratament de calitate.
Reamintim factorilor de decizie că au deja pe masa lor un set de propuneri, înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară” anterior, care pot contribui la stoparea acestui fenomen. Cele mai importante dintre ele vizează următoarele puncte:
1) Introducerea examenului național unic pentru angajarea medicilor și asistentelor medicale, solicitat de Federația „Solidaritatea Sanitară” în mod insistent Ministerului Sănătății. Aceasta este singura soluție ce ar putea proteja sistemul public de sănătate de efectele fenomenului diplomelor fără acoperire.
2) Desființarea școlilor postliceale este o soluție logică și legală pentru evitarea acestor fenomene și creșterea calității formării asistentelor medicale. În condițiile în care am demonstrat anterior că ea este indicată în mod implicit de cadrul legal al Uniunii Europene, această soluție a fost solicitată în mod consecvent de Federația „Solidaritatea Sanitară” atât în contextul cererilor repetate pentru Echivalarea competențelor cât și în cadrul intervențiilor ce au vizat creșterea calității vieții profesionale și a calității serviciilor medicale. Reamintim că până în prezent s-au opus acestei măsuri: Ministerul Sănătății, care a afirmat continuu că nu este problema sa; organismul profesional al asistentelor medicale, care și-a ascuns interesele în domeniu după diferite tipuri de nuanțări; polul de interese al celor preocupați de „afacerea pe seama formării asistentelor medicale”, profitul cu orice preț fiind singura regulă pe care înțeleg s-o respecte.
3) Introducerea incompatibilității între calitatea de formator al asistentelor medicale și cea de membru în organismele profesionale, responsabile de verificarea și monitorizarea condițiilor de exercitare a profesiei. Reamintim că numărul mare de membri din conducerea organismului profesional care predau în școlile postliceale ridică problema unei forme de complicitate la acest fenomen din partea celor responsabili de soarta profesiei.
4) Setul de propuneri la Contractul colectiv de muncă, înaintate de noi, dintre acestea cele mai importante fiind următoarele:
– Strategia națională de management a resurselor umane împreună cu Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale de Management a Resurselor Umane din Sănătate.
– Metodologia privind elaborarea planului sectorial de formare și planurilor de formare la nivelul unităților
– Procedura pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală.
– Înființarea Agenției Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue și Fondul Unic de Finanțare a Formării Profesionale Continue a Specialiștilor din Sănătate.
– Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării și Practicii Profesionale.
– Metodologia pentru stabilirea normelor de evaluare a performantelor profesionale individuale ale salariaților din sectorul sanitar.
Precizăm că atitudinea de negativism manifestată în mod constant de membrii comisiei de negociere a Ministerului Sănătății față de propunerile care vizează creșterea calității resursei umane din sectorul public de sănătate contribuie la perpetuarea problemelor, antrenând răspunderea celor care refuză soluțiile propuse.
Apreciem de asemenea că lipsa de transparență de care dă dovadă Ministerul Sănătății în elaborarea proiectului legii profesiilor din sănătate este de natură să perpetueze problemele, ratând punctele de vedere pertinente ale partenerilor sociali.
Departamentul Asistente Medicale
FSSR
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: