- 14 aprilie 2018
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
Luând act de încercarea de a se reedita „fenomenul 26 octombrie 2017”, Federația „Solidaritatea Sanitară” respinge atât procedura înțelegerilor cu o singură federație (din cele două reprezentative la nivel de sector sanitar), prezentată ca „înțelegere cu sindicatele din sănătate”, cât și fondul înțelegerii: renegocierea Regulamentului de sporuri pentru a asigura încadrarea în limita de 30%. Soluția propusă presupune riscul unor pierderi semnificative pentru mai bine de jumătate dintre salariații din sănătate, ea neputând fi acceptată.
Măsurile tranzitorii, care să asigure încadrarea imediată a tuturor salariaților care au beneficiat de creșteri salariale cel puțin la nivelul limitelor minime ale sporurilor, sunt cele pe care le-am propus la negocierile anterioare, ele putând asigura salvarea pe moment. Aceste soluții nu obligă însă la adoptarea propunerilor avansate pentru rezolvarea fondului problemelor.
Renegocierea Regulamentului de sporuri în sensul sugerat este o soluție defavorabilă majorității salariaților din sănătate, ea însemnând reducerea limitelor minime ale sporurilor pentru a asigura încadrarea în plafonul de 30%, respectiv reducerea sporurilor acordate efectiv din unele unități sanitare pentru a le crește în altele, determinând scăderea veniturilor salariale pentru cei cca. 51%[1] dintre salariații pentru care am obținut deja aplicarea cel puțin a limitei minime a sporurilor la noile salarii de bază. Soluția de fond propusă, la care unii au achiesat deja, poate stinge protestele din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății, dar le mută în spitalele din subordinea Consiliilor locale.
Problema actuală a sistemului sanitar o reprezintă legea salarizării, respectiv considerarea ca sporuri a cheltuielilor făcute de unitățile sanitare pentru asigurarea continuității serviciilor medicale dublată de plafonarea cheltuielilor cu sporurile, nu Regulamentul de sporuri. Dacă guvernanții refuză în continuare modificarea limitei de 30% atunci este necesară reclasificarea cheltuielilor făcute pentru asigurarea permanenței serviciilor medicale către populație, aplicând plafonul de 30% doar cheltuielilor cu sporurile pentru condițiile de muncă.
Experiența a demonstrat că astfel de „înțelegeri unilaterale” aduc pierderi semnificative pentru angajații din sănătate. Data de 26 octombrie 2017 a fost o zi nefastă pentru salariații din sănătate din cauza acordului unei organizații sindicale pentru mutarea contribuțiilor salariaților, plafonarea unei întregi serii de sporuri și renunțarea la eforturile de-a elimina/modifica limita de 30% aplicabilă sporurilor. Încercarea de a o reedita prin crearea fenomenului „13 martie 2018”/„vinerea neagră a sănătății” vizează efecte similare.
Ocolirea problemei nu poate fi prezentată ca soluție. Chiar dacă alții nu reușesc să le vadă, soluții câștigătoare pentru toți salariații există în continuare, fiind suficientă capacitatea unora de a le înțelege și voința politică a decidenților pentru a le implementa.
Biroul de presă
[1] Procentul este preluat din cercetarea aflată în curs de desfășurare având ca temă evaluarea satisfacției salariaților față de creșterile salariale acordate de Guvern.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:
lucrez in dializa ca tehn.principal cu un spor de 50 la suta de 23 ani cu cit voi ramine in mina la un brut de 3240.astept raspuns.multumesc.pe adrianciapos@gmail.com
Legea salarizarii este o mare minciuna pentru asistenti!!!Salarii europene¿???? Sa munceasca ei pe aceste salarii de mizerie…Au taiat sporurile la , urgente unde este foarte greu mai ales LA pediatrie under lucrezi 12h fara registrator,nu mai platesc sambetele si duminicile?????Ne _au transformat in robi pe plantatie,unde actul medical este realizat de asistenti??? Aceasta legse este o mare bataie de joc,sa se renunte LA ea!!!! Nici macar Boc nu s a atins de sporuri!!!!Sa va fie rusine!!!!!