Sporul de epidemie este acum de 75%-85% și va fi acordat în toate unitățile sanitare

În urma protestelor desfășurate în lunile octombrie-noiembrie de Federația „Solidaritatea Sanitară” și a negocierilor desfășurate cu Premierul și Ministerul Sănătății, am reușit până în acest moment să obținem onorarea a două dintre cele 12 revendicări.

Este vorba de următoarele drepturi:

  • Acordarea sporului de epidemiei la toate categoriile de salariați din toate spitalele publice care îndeplinesc următoarele condiții:
    • sunt implicate în lupta împotriva COVID-19;
    • și sunt prevăzute în Regulamentul de sporuri ca având dreptul la acest spor (personalul medical și auxiliar sanitar).
  • Creșterea nivelului minim al acestui spor de la 55% la 75%, intervalul de acordare a lui fiind acum 75%-85%.

Raportat la condițiile anterioare prezintă importanță și următoarele aspecte:

  • Este prevăzută în mod finanțarea cheltuielii cu aceste drepturi.
  • Acordarea sporului de epidemie în noul format nu mai este condiționată de existența unui buletin de determinare.

Aceste prevederi se regăsesc într-o Ordonanță de urgență ce modifică legea nr. 153/2017 (legea salarizării) și o Hotărâre de Guvern ce modifică HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri), ambele fiind adoptate în ședința de Guvern de ieri (28.XI.2020).

Pentru corecta înțelegere a situației și impactului, trebuie reținut faptul că până la ora actuală în foarte multe unității sanitare sporurile erau cele corespunzătoarea condițiilor de muncă anterioare. În aceste condiții, acordarea drepturilor salariale suplimentare pentru lucrătorii aflați în prima linie a luptei împotriva COVID-19 a constituit una dintre prioritățile negocierilor desfășurate de Federația „Solidaritatea Sanitară” cu Guvernul României.

Precizăm că această victorie parțială, de etapă, constituie de fapt o generalizare a interpretării juridice dată anterior de Federația „Solidaritatea Sanitară” conform căreia argumentul „nu este declarată epidemie” nu se susține, toți salariații care tratează pacienți COVID-19 sau suspecți având dreptul la sporul de epidemie.

Până în prezent Guvernul nu a fost de acord cu onorarea tuturor solicitărilor noastre legitime. Presiunea și negocierile desfășurate de Federația „Solidaritatea Sanitară” pentru rezolvarea celor 10 revendicări rămase încă nerezolvate vor continua în perioada următoare.

Menționăm că echipa de negociere a fructificat presiunea creată de protestele desfășurate, amploarea acestora constituind totodată o limită a posibilităților de negociere. Lecția învățată din această primă rundă de negocieri o constituie necesitatea sporirii mijloacelor de presiune pentru a crește nivelul drepturilor câștigate.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


6 comentarii

  • NEDELCU LAURA

    Personalul medical din farmacia spitalului, asistenții medicali de farmacie, care primesc și eliberează medicatia, tuturor sectiilor, pe baza condicilor aduse, farmaciștii, primesc acel spor, pentru personal medical auxiliar?

  • NEDELCU LAURA

    Personalul medical din farmacia spitalului, asistenții medicali de farmacie, care primesc și eliberează medicatia, tuturor sectiilor, pe baza condicilor aduse, farmaciștii, primesc acel spor, pentru personal medical auxiliar?

  • Vass Florinela Luminita

    Bună dimineața!Lucrez in cabinet pneumologie.In fiecare zi consultam suspecți,care in urmatoarea zi la internare de zi,in urma efectuării testului sunt confirmați pozitivi și pacienți post covid care vin la evaluare. Nu primesc nici un spor.Noi,cei din ambulator suntem cei mai expusi dar de noi nu le pasă nimanui.

  • stelian. o.

    buna seara! si la multi ani! am cautat pe cdep.ro respectiva oug dar nu am gasit-o. exista sau nu?

  • stelian. o.

    am gasit. multumesc

  • Dana

    Lucrez in farmacie de circuit inchis, in spital este sectie covid, nu beneficiez de nici un spor, ce legi as putea citi pt a revendica vre-un spor!!

Lasă un răspuns