- 15 noiembrie 2020
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicări
Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită tuturor celor implicați să nu transforme tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț în prilej de vizibilitate mediatică sau ocazie de propulsare politică! La Spitalul Județean Piatra Neamț a avut loc o tragedie, nu un eveniment mediatic sau un prilej pentru abordări politicianiste.
Respectați durerea familiilor îndoliate și suferința celor a căror sănătate a fost afectată în această tragedie! De asemenea, vă rugăm să aveți în vedere nesiguranța pe care acest trist eveniment a generat-o în rândul celor care își desfășoară activitatea în condiții de muncă similare!
Rugăm presa să prezinte cu maximă obiectivitate cele întâmplate, având în vedere că personalul este și așa destul de încercat în această perioadă! Înainte de a indica vinovați, trebuie așteptăm rezultatele multiplelor anchete aflate în desfășurare, acestea trebuind să fie desfășurate cât mai rapid cu putință.
Având în vedere faptul că foarte mulți lucrători din sănătate își desfășoară activitatea în condiții de muncă similare, avem nevoie urgent de identificarea cauzei care a declanșat incendiul, a condițiilor care au împiedicat prevenirea lui și care au determinat aceste consecințe dramatice, precum și de măsuri de siguranță adecvate în toate spitalele din țară.
Anchetele și, mai ales, măsurile de prevenție trebuie să țină cont și de câteva variabile esențiale pentru această situație nefericită:
- Mobilizarea în afara salonului a pacienților aflați în situația de suport vital/ventilație mecanică este o operațiune dificilă, ce necesită resurse umane și timp. Soluțiile bazate pe detectoare de fum, alarme de incendiu ce activează stingătoare automate etc. s-ar putea dovedi mai eficiente decât cele bazate pe deplasarea unor pacienți imobilizați și conectați la aparatura ce le susține funcții vitale.
- Echipamentul individual de protecție al personalul medical într-o secție ATI destinată pacienților COVID-19 reprezintă un risc foarte mare în caz de incendiu, în special pentru lucrători, dar și pentru pacienți. Situația este identică în toate secțiile în care sunt tratați astfel de pacienți.
- Deficitul de personal afectează nu doar calitatea îngrijirilor și starea lucrătorilor, ci și capacitatea de-a aplica schemele de mobilizare în caz de incendiu, respectiv siguranța pacienților.
- Toți profesioniștii din sistemul public de sănătate lucrează în spitale vechi de cel puțin 40 de ani, inadecvate solicitărilor specifice medicinei actuale și riscurilor derivate din ele. Spitalul Județean Piatra Neamț este și el în aceeași situație, fiind dat în folosință în urmă cu aproape 50 de ani.
- Acesta tip de accident nu este singular: o situație similară s-a întâmplat în luna mai a acestui an în Rusia (secția de ATI a spitalului municipal din Sankt Petersburg; cauza luată în considerare: un scurtcircuit la un ventilator). Asemănările pot oferi eventuale indicii pentru explicarea tragediei și, mai ales, adecvarea măsurilor de protecție la riscurile specifice.
- Adaptarea forțată la contextul pandemiei COVID-19 a adus cu sine riscul unor breșe de siguranță. Avem nevoie de remedierea lor urgentă pentru a oferi lucrătorilor și pacienților siguranța necesară.
Cu tristețe suntem nevoiți să constatăm că desfășurarea activității profesionale în sectorul public de sănătate a ajuns ocupația cu cel mai mare risc de deces din România. Avem nevoie urgentă de schimbările necesare pentru reducerea riscurilor asupra lucrătorilor din sănătate.
Profesioniștii din sănătate vin la spitale să lucreze, nu să decedeze!
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: