Abordare strategică a Federației „Solidaritatea Sanitară”: Timp de lucru negociat de 7 ore/zi pentru salariații din sectorul sanitar public!

Această abordare are la bază două concepte existente în majoritatea statelor europene, în ceea ce privește timpul de lucru:

1. Timpul de lucru și limitele maxime legale (săptămânale sau zilnice) stabilite prin acte normative și
2. Timpul de lucru săptămânal/zilnic efectiv, rezultat al negocierilor în cadrul contractelor/acordurilor colective de muncă.

Datele existente la nivelul anului 2016 relevă faptul că în majoritatea statelor europene dezvoltate, în sectorul public, media săptămânală a timpului de lucru rezultată ca efect al negocierilor colective se prezintă astfel:

– 35 ore/săpt. în Franța și Portugalia,
– 36 ore/săpt. în Italia și Olanda,
– 36,7 ore/săpt. în Spania,
– 36,8 ore/săpt. în Finlanda,
– 37 ore/săpt. în Danemarca și Marea Britanie,
– 37,5 ore/săpt. în Norvegia și Slovacia

În ce privește România, asemănător cu majoritatea statelor din Europa Centrală și de Sud-Est, media săptămânală a timpului de lucru se situează la nivelul a 40 ore/săptămână.

Solicitarea Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România are la bază, din punct de vedere al legislației în vigoare, prevederile articolului 115 din Codul Muncii:
”(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unități sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore”, precum și prevederile Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase.

Abordarea noastră este parte dintr-un concept mai larg, respectiv ”Armonizarea vieții profesionale cu viața de familie” – parte a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, fiind una dintre măsurile pentru creșterea calității vieții profesionale a membrilor de sindicat pe care-i reprezentăm.

Sursa datelor: https://www.eurofound.europa.euDacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns