Acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” continuă

Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă acțiunile de protest și în această săptămână, prin intermediul întâlnirii delegațiilor sindicatelor membre cu parlamentarii din coaliția de guvernare, desfășurate în teritoriu. Aceste grupuri de presiune au ca misiune atât prezentarea revendicărilor și a modalităților de satisfacere a lor cât și consecințele ratării obligației de acordare a drepturilor cuvenite.

Din logica consecințelor fac parte demonstrațiile programate în data de 11 martie (de Ziua personalului medical), aceasta fiind ultima acțiune prealabilă declanșării grevei generale.

Acțiunile sprijină revendicările centrate pe solicitarea indexării veniturilor salariale cu inflația (un drept al angajaților din sănătate), creșterea reală a salariilor de bază și creșterea recompensei pentru participarea la asigurarea permanenței serviciilor medicale pentru populație. Nesoluționarea revendicărilor noastre conduce la menținerea sărăciei salariale existentă deja și la extinderea acesteia în rândul unor noi categorii de lucrători.

Scăderea continuă a recompensei reale pentru asigurarea permanenței serviciilor medicale determină slăbirea sistemului public de sănătate, în condițiile în care acesta se dovedește o resursă strategică tot mai importantă, putând fi considerată un atac la siguranța națională.

Pentru corecta înțelegere a situației în care se află recompensa pentru asigurarea permenței serviciilor medicale sunt relevante următoarele exemple:

  • Pentru orele lucrate în timpul nopții o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală),  câștigă în plus  5,5 lei/oră net. (Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că aceeași asistentă medicală câștigă 2,7 lei/oră.)

În privința recompensei pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași asistentă medicală câștigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.

  • În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include și 8 ore lucrate noaptea, este între:
    • 26 și 46 lei/oră în spitalele neclinice
    • 32 și 56 lei/oră- în cele clinice.[1]
  • Pentru orele lucrate în timpul nopții o infirmieră  câștigă în plus  3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași infirmieră maxim 8,5 lei pe oră.

Scăderea continuă a recompenselor pentru asigurarea permenței serviciilor medicale și pentru desfășurarea activității în diferite condiții de muncă determină distrugerea unei ierarhii salariale firești, ce există în toate statele. Aceasta are ca efect scăderea din ce în ce mai amplă a motivației profesioniștilor din sănătate pentru a asigura permanența serviciilor medicale și a lucra în anumite condiții de muncă.

Revendicările Federației  ”Solidaritatea Sanitară” pot fi vizualizate aici.

 

Comitetul Director

 

 

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094     
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil: 0740488812
  • Ciora Anca, vicepreședinte FSSR, mobil: 0736654336
  • Zaharia Mihaela, vicepreședinte FSSR, mobil: 0786687782

[1] (Variația tarifului orar net este dată de mărimea sporului pentru gardă.)



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns