Acțiunile Solidaritatea Sanitară continuă cu o nouă formă de protest

Constatând că oferta Guvernului este departe de a satisface așteptările angajaților din sănătate, ea accentuând discriminările între categoriile de angajați și riscând să perturbe grav activitatea unităților sanitare, Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste anunțat pentru susținerea revendicărilor, lansând astăzi o nouă acțiune, dedicată tuturor angajaților din Sănătate care lucrează în ture.

Acțiunea este intitulată Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, în cadrul ei semnatarii atenționând public și direct guvernanții asupra intenției/posibilității de a renunța la lucrul în ture și în zile libere/de sărbători legale dacă nu le este acordată recompensa corectă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității. La această acțiune de protest pot subscrie toți angajații din Sănătate care lucrează în ture și în timpul zilelor libere/sărbătorilor legale, prin asta participând la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității.

În cele câteva ore scurse de la lansare peste 1.000 de angajați au aderat la această formă de exprimare a nemulțumirii.

Continuitatea acordării serviciilor medicale/funcționării unității este asigurată exclusiv în baza sacrificiilor asumate de angajații din Sănătate și prin intermediul costurilor suportate de întreaga familie a acestora. În consecință, angajații care participă la continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, au dreptul la o recompensă proporțională.

În baza consultării angajaților din sănătate, a analizei comparative cu alte situații similare din alte sectoare și a evaluării dovezilor existente, Federația „Solidaritatea Sanitară” a stabilit că recompensa corectă, care trebuie acordată tuturor angajaților care participă la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității trebuie să includă următoarele elemente:

  1. Recompensele salariale:
    1. Pe actuala lege a salarizării (Legea nr. 153/2017) sporul de tură și sporul pentru lucrul în zilele libere și în zilele de sărbători legale trebuie să fie raportate la salarul de bază aflat în plată la data plăț
    2. În viitoarea lege a salarizării trebuie introduse tarifele orare diferențiate pentru activitatea desfășurată în timpul nopții (cu cel puțin 50% mai mare decât tariful orar corespunzător salariului de bază și pentru activitatea desfășurată în zilele libere/de sărbători legale (cu cel puțin 100% mai mare decât tariful orar corespunzător salariului de bază).
  2. Reducerea vârstei de pensionare pentru lucrul în ture, proporțional cu activitatea desfășurată în aceste condiții. Locurile de muncă în care se desfășoară activitate în ture trebuie introduse în categoria celor cu condiții deosebite, în sensul Legii nr. 263/2010 – legea pensiilor. Avem în vedere faptul că desfășurarea activității în ture face parte din condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, determinând în timp îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante în activitate cu consecințe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaț

 

  • Recunoașterea duratei schimbului de tură ca timp de muncă. Această recunoaștere trebui făcută cel puțin sub forma acordării unei pauze de masă de 30 de minute pentru fiecare tură normală (echivalentul a 8 ore/tură). Pentru turele cu o durată mai mare a timpului de lucru de 8 ore/tură pauza de masă crește în mod proporț

La aceste solicitări se adaugă propunerile deja înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector respectiv Procedura organizării turelor, menită să crească gradul de echitate al distribuirii poverii turelor pe angajați, și Instituirea sistemului de monitorizare a îmbolnăvirilor profesionale din Sănătate, ce are ca scop evidențierea impactului condițiilor de muncă și al programului asupra stării de sănătate a angajaților.

Solicitările nu vizează doar acordarea drepturilor salariale deja  prevăzute în legea salarizării, ci și o serie de reforme structurale a activității în ture și a recompenselor acordate pentru contribuția la asigurarea continuității, sincronizând drepturile angajaților din Sănătate cu cele ale angajaților din sectoare care suportă poveri și consecințe similare.

Pe lângă afișarea publică, pe platforma dedicată, a angajaților care susțin acest protest, în numele celor care aderă la el este transmisă o ATENȚIONARE către unitatea sanitară în care angajații își desfășoară activitatea privind posibilitatea/riscul ca în viitor să renunțe la desfășurarea activității în ture și în zilele libere/de sărbători legale dacă nu le sunt acordate drepturile precizate mai jos. Cel mai important aspect este faptul că fiecare atenționare din partea fiecărui angajat va fi transmisă totodată către: Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și fiecare parlamentar din județul în care-și desfășoară activitatea angajatul respectiv.

Alături de Demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare acest protest face parte din protestele specifice angajaților care contribuie la asigurarea continuității serviciilor medicale/activității unităților, vizând susținerea revendicărilor acestora. Ambele forme de exprimare a nemulțumirii angajaților din Sănătate sunt integrate în formele de acțiune prealabile grevei generale, ele vizând o creșterea continuă a formelor de presiune menite să determine guvernanții să onoreze revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

                                                                                                           Consiliul de Coordonare

 

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil 0740488812


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


3 comentarii

Lasă un răspuns