Apel către angajații din Sănătate

În atenția angajaților din sistemul public de Sănătate

 Stimate domn / stimată doamnă,

Vă comunicăm că Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă acțiunile de protest conform programului anunțat, pentru susținerea revendicărilor publice (ce pot fi găsite și în Anexa nr. 2 la prezenta comunicare). În măsura în care susțineți aceste revendicări și este posibil (a se vedea precizările de mai jos), vă invităm să participați la următoarea acțiune, ce se desfășoară la nivelul unităților!

Joi, 15.06.2023, este stabilită pichetarea unităților sanitare. Această acțiune de protest este programată să se desfășoare timp de 30 de minute, în intervalul orar 12:00-12:30, ea fiind un semnal de avertizare privind riscul declanșării grevei (o avertizare prealabilă).

 

Acțiunea de protest

ATENȚIE! Aceasta este o acțiune de protest ce nu presupune întreruperea activității. Mai exact, întreaga acțiune trebuie desfășurată fără a perturba activitatea unității sanitare. Protestul trebuie desfășurat în curtea/în interiorul unităților sanitare sau în fața acestora, la el participând două categorii de angajați: cei aflați în timpul liber și angajații aflați în pauza de masă. (Angajații care participă la această acțiune în timpul pauzei de masă pot găsi instrucțiunile detaliate mai jos, în anexa la prezenta comunicare.)

În unitățile sanitare în care există sindicate afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară” acestora le revine responsabilitatea organizării acestei acțiuni. Acolo unde încă nu există astfel de organizații sindicale vă invităm să luați inițiativa de a le organiza! (Precizăm că, în situația în care nu este posibilă desfășurarea acțiunii în cadrul unității, fiind necesară utilizarea spațiului public, acțiunea se poate desfășura doar în baza declarării prealabile a acțiunii.)

Pentru a ne asigura că eforturile dvs. se bucură de o bună imagine, vă rugăm să ne comunicați fotografiile și înregistrările video de la acțiunile organizate în unitatea dvs. pe WhatsApp, la numerele de telefon 0725.911.200 și 0741.017.045,  și pe mesageria de pe pagina principală a Federației „Solidaritatea Sanitară”.

 

De ce ar trebui să participați la această acțiune de protest?!

În primul rând pentru a susține revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”,  pe care le puteți găsi în Anexa nr. 2 la prezenta comunicare. Ele reprezintă interesele dvs., noi fiind (cel puțin deocamdată) singura organizație care respectă programul de proteste pentru apărarea lor.

Puteți remarca că una dintre revendicări se referă la intenția guvernanților ca în viitoare lege a salarizării să fie diminuate în mod considerabil unele drepturi salariale. Aveți mai jos una dintre încercările guvernanților:

Cum au făcut asta? Modificând forma proiectului de lege a salarizării pe care noi am propus-o și a fost negociată la Ministerul Sănătății, înainte de trimiterea acestuia către Ministerul Muncii.

De asemenea, este bine să aveți în vedere că participarea angajaților din sistemul public de sănătate la această acțiune constituie în ochii politicienilor și o formă de evaluare prealabilă a disponibilității de a continua acțiunile de protest, incluzând participarea la grevă.

 

Atenționare privitoare la semnăturile pentru grevă

Federația „Solidaritatea Sanitară” a oferit posibilitatea tuturor angajaților din sănătate să semneze pentru grevă, dacă doresc organizarea ei și participarea la ea. Modelul tabelelor de grevă este public, putând fi găsit aici.

În astfel de cazuri tabelele cu semnături de grevă trebuie transmise în original pe adresa Federației „Solidaritatea Sanitară” (București, Sector 3, Str. Lipscani nr. 53, etaj III. Cod poștal 030033;   mobil: 0737.028.094) până cel târziu pe data de 16.06.2023 (data de trimitere).

 

                                                             Comitetul Director

 

 

Anexa nr. 1

Precizările pentru angajații care protestează în timpul pauzei de masă

 

Angajații care protestează în perioada pauzei de masă vor respecta regulile aplicabile acesteia. Spre exemplu:

  • Angajații care lucrează la patul pacienților sau în alte zone în care este necesară asigurarea continuității vor lua pauza de masă pe rând, la fel ca în zilele normale.
  • Angajații care sunt prinși în activități urgente sau care nu pot fi întrerupte (ex. bloc operator) vor proceda la fel ca în fiecare zi în privința pauzei de masă (nu vor părăsi activitățile cu caracter urgent sau continuu cei de care este nevoie pentru asigurarea lor).

Dacă angajatorul vă invocă faptul că pauza de masă este mai mică de 30 de minute, se va proceda în felul următor:

  1. Angajații care lucrează în ture și participă la protest în timpul pauzei de masă vor indica faptul că diferența de timp de muncă este asigurată prin intermediul schimbului de tură (prin faptul că angajații care lucrează în ture depășesc cele 8 ore de muncă prin faptul că vin mai devreme pentru a prelua tura și pleacă mai târziu deoarece predau tura).

ATENȚIE! Acest tip de proteste poate fi permanentizat (în caz de nevoie), atât pentru susținerea revendicărilor specifice acestui protest cât și pentru recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru. (Puteți aminti această solicitare în timpul acțiunii.)

  1. Angajații din alte categorii decât cea amintită anterior vor rămâne peste programul de lucru cu o durată egală cu diferența dintre cele 30 minute (aferente protestului) și durata pauzei de masă.

Durata pauzei de masă inclusă în programul de muncă trebuie să o găsiți precizată în Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau în Regulamentul intern.

 

Anexa nr. 2

Decalogul revendicărilor Federației Solidaritatea Sanitară”

 

  1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
    1. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
    2. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
    3. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
    4. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  3. Acceptarea propunerilor Federației Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
  6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:

 

  • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  1. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
    1. Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
    2. Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  2. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănă
  3. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

 

 

 

 

 

 



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns