Aplicarea principiilor Memorandumului ar determina reducerea masivă a veniturilor lucrătorilor din sănătate

Având în vedere demararea negocierilor pe tema unei (eventuale) noi legi a salarizării, primele discuții privind sistemul sanitar având loc astăzi, 03.06.2021, Federația „Solidaritatea Sanitară” publică analiza O estimare a impactului aplicării principiilor Memorandumului  asupra salarizării lucrătorilor din sistemul public de sănătate.

 

Principala concluzie a acestei analize: estimarea impactului principiilor stabilite de Guvern în Memorandum arată clar că aplicarea lor ar conduce la o reducere a veniturilor salariale actuale ale lucrătorilor din sănătate ce poate ajunge până la 44%. Deoarece Memorandumul nu conține nici o indicație privind procedura aplicabilă în cazul reducerii veniturilor salariale (cum ar fi o regulă de tipul: nici un venit salarial nu va scădea) trebuie să deducem că, în baza informațiilor oficiale existente, această reducere a veniturilor salariale are caracter intenționat.

 

Analiza este unul dintre documentele care fundamentează solicitările înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară” la aceste discuții, dovezile din cadrul ei urmând să fie expuse de reprezentanții organizației în cadrul întâlnirii.

 

Al doilea document care argumentează în favoarea solicitărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” este Fundamentarea necesității menținerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate, concluzia solicitărilor fiind simplă: este necesară aplicarea legii salarizării în vigoare, cu corecțiile solicitate de noi.

 

Pentru a preveni dezastrul (încă) evitabil pe care-l constituie o lege a salarizării așezată pe principii care determină reducerea veniturilor lucrătorilor din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat Ministerului Sănătății o întâlnire pentru așezarea pe o poziție comună în privința legii salarizării.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns