- 14 mai 2020
- Adăugat de FSSR
- Categorie Comunicate de presă
De la începutul epidemiei și până astăzi 14 mai 2020 un număr de 2533 de salariați din sectorul „Sănătate” au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 reprezentând un procent de 15,83% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv (16.002). Lor li se adaugă 335 de cadre medicale, salariați din sectorul de activitate „Asistență socială”, împreună reprezentând 17,92% din totalul cetățenilor confirmați pozitiv[1].
Numărul de unități afectate: 159 de unități din 39 județe au înregistrat cazuri pozitive în rândul angajaților.
Rata de infectare a salariaților din sectorul sănătate raportat la rata de infectare medie a cetățenilor este de 12,66/1, riscul de infectare a personalul medical fiind de aproximativ 13 ori mai mare față de restul populației[2].
Decesele înregistrate în rândul cadrelor medicale a ajuns la 16, respectiv 5 asistente medicale, 3 medici, 8 cadre din rândul personalului sanitar auxiliar (o infirmieră aparține sectorului Asistență socială).
Vârsta media a deceselor din sectorul sănătate este de 56,6 ani față 68,1 ani vârsta medie a deceselor totale înregistrate.
Raportul dintre rata mortalității salariaților din sănătate și rata generală a mortalității pentru grupa de vârstă 18-65 este de 2.73, cu alte cuvinte riscul de deces în rândul salariaților din sănătate este de aproape de trei ori mai mare făță de populația generală[3]
Având în vedere numărul foarte mare de salariați din sănătate decedați și infectați SARS-CoV-2, este clar că măsurile de protecție a salariaților din sănătate, luate unilateral de către Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine, au eșuat. Federația „Solidaritatea Sanitară” insistă pentru o strategie comună de acțiune privind protecția sănătății și securității lucrătorilor din sănătate, Ministerul Sănătății având obligația legală și contractuală s-o realizeze împreună cu federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector.
Informațiile detaliate pot fi găsite pe Platforma de monitorizare a impactului COVID 19 asupra salariaților din sănătate și sprijin în lupta împotriva acestei pandemii dezvoltată de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS): https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/
Biroul de presă
Persoană de contact pentru informații suplimentare:
Palade Traian, Șef Departament Juridic, coordonator culegere și validare date,
tel. 0721320875
[1] Comparativ, Italia, una din cele mai afectate țări din lume privind infectarea personalului medical, înregistrează un procent de 11,50% de operatori sanitari infectați din totalul cazurilor confirmate. Sursa: Istituto Superiore di Sanità https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Infografica_13maggio%20ITA.pdf
[2] Acest indicator reflectă de câte ori este mai mare ponderea salariaților infectați din totalul salariaților decât ponderea cetățenilor infectați din totalul cetățenilor
[3] Procentul salariaților din sectorul sănătate decedați (=13 salariați în intervalul 18-65 ani) din cauza SARS-CoV-2 (din totul salariaților, luând în calcul 250.000 de salariați activi) = 0,0052%.; procentul general al cetățenilor decedați (=390 pentru categoria de vârstă de referință) din aceeași cauză (din totalul cetățenilor, luând în calcul 20.000.000 cetățeni) = 0,0019%.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos: