Comunicare publică: Există soluții împotriva EPUIZĂRII SPECIALIȘTILOR DIN SĂNĂTATE. Doar că cei responsabili se opun implementării lor

De mai bine de un an de zile[1] pe masa Ministerului Sănătății se află o serie de documente menite să reducă numărul colegilor și colegelor care ajung să plătească cu sănătatea sau chiar cu viața pentru proasta organizare a sistemului.

Ele au fost propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară” ca anexe la Contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector, pentru susținerea lor semnând deja 10645 salariați.

Din păcate, niciuna dintre instituțiile și organizațiile responsabile nu le susține, începând cu reprezentanții Ministerului Sănătății și sfârșind cu cei abilitați la negocierea acestui contract; mai trist chiar, se împotrivesc introducerii lor în contract.

În discuție sunt următoarele proceduri care ar trebui să apere salariații:

  1. Procedura repartizării salariaților pe ture

Adoptarea acestei proceduri ar asigura o repartiție etică a salariaților în ture, distribuind povara desfășurării lor în mod egal între toți salariații. Ea este menită să apere salariații de erorile inerente stabilirii graficelor de lucru și de abordările incorecte. Aplicarea acestei proceduri ar elimina cazurile în care unii salariați lucrează doar câteva nopți pentru a obține sporul de tură în timp ce alții ajung să lucreze și până la jumătatea zilelor de lucru în ture de noapte. Spre exemplu, aplicarea acestei proceduri ar fi putut evita tragica situație prin care trece colega noastră Carmen Vătafu.

  1. Procedura auditului timpului de muncă

Această procedură are rolul de-a evalua sarcinile de lucru a salariaților pentru a evita supraîncărcarea cu atribuții de serviciu. Auditul timpului de muncă ar fi dat o șansă tuturor celor care și-au pierdut viața la datorie.

  1. Procedura privind organizarea și efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru

Această procedură ar garanta medicilor respectarea dreptului lor de a alege numărul de gărzi pe care-l efectuează și modalitatea de organizare a lor, transpunând prevederile legale într-un format ușor de înțeles și aplicat. Aplicarea acestei proceduri ar fi contribuit la salvarea multora dintre viețile medicilor din lista publicată de Livia David.

Toate aceste propuneri, alături de multe altele, pot fi găsite aici.

 

La procedurile amintite se adaugă solicitarea înaintată de Federația „Solidaritatea Sanitară” privind recunoașterea ca stagiu de cotizare suplimentar a timpului de lucru aferent tuturor contractelor individuale de muncă ce depășesc norma de bază. Onorarea acestei solicitări ar trebui să permită salariaților aflați în astfel de situații să beneficieze, la cerere, de reducerea stagiului de cotizare proporțional cu depășirea normei de bază. Transpunerea acestui principiu ar da posibilitatea celor care au muncit deja mai mult decât echivalentul unui stagiu complet de cotizare să se poată retrage la pensie atunci când simt că nu mai pot face față unor sarcini în continuă creștere.

Biroul de presă

 

[1] Mai exact de 18 luni, propunerile fiind înregistrate în data de 21.04.2017.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete

Lasă un răspuns