Contractul Colectiv de Muncă din Sănătate este de acum aplicabil în toate unitățile sanitare

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România anunță public o reușită a activității sale: intrarea în vigoare a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate (CCMS) pentru perioada 2023-2025, începând cu data de 11 septembrie 2023.

Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării drepturilor și bunăstării angajaților din domeniul sănătății. Pentru a face acest contract colectiv de muncă opozabil față de terți și pentru a marca începutul unei perioade mai bune pentru toți profesioniștii noștri din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” publică forma integrală a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de Sănătate (CCMS), care poate fi consultată aici.

Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea și publicarea conținutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unitățile sanitare publice și pentru toți angajații din domeniul sănătății.

Această victorie a drepturilor angajaților din sănătate nu a fost obținută ușor. Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri îndelungate, care a durat aproape 10 luni și a fost sprijinită de un conflict colectiv de muncă și de seria  de proteste organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Cu toate acestea, angajamentul nostru și determinarea noastră au dat roade, aducând o serie de drepturi esențiale pentru angajații din sănătate.

 

Printre principalele aspecte reglementate de acest CCMS se numără:

  1. Drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă: Acest contract recunoaște drepturile angajaților din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate și condiții de muncă. Aceasta reprezintă o victorie importantă în lupta noastră pentru aceste drepturi, care au fost suspendate anterior de OUG 63/2023.
  1. Pauza de masă pentru angajații care lucrează în ture: CCMS recunoaște pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoașterea schimbului de tură ca timp de lucru.
  1. Recuperarea și plata orelor suplimentare: Contractul reglementează recuperarea orelor suplimentare efectuate și nerecuperate sau neplătite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.
  1. Calculul indemnizației de concediu de odihnă: Acest CCMS stabilește că indemnizația de concediu de odihnă trebuie să includă și drepturile salariale aferente indemnizației de hrană.
  1. Principii pentru salarizare și echitate: CCMS include principii menite să apere drepturile esențiale ale angajaților din sectorul public de sănătate și să crească gradul de echitate al salarizării.
  1. Armonizarea vieții profesionale cu viața personală: CCMS conține o anexă dedicată acestui aspect, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.
  1. Mecanism de apărare a angajaților: Contractul stabilește un mecanism pentru apărarea angajaților împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.
  1. Protecție împotriva discriminărilor și hărțuirii: CCMS include un sistem complex de protecție a angajaților împotriva discriminărilor, hărțuirii fizice și morale, și mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

 

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele esențiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătățirea condițiilor de muncă și a drepturilor angajaților din sănătate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” mulțumește tuturor membrilor pentru angajamentul lor și pentru sprijinul acordat în această luptă pentru drepturile noastre. Vom continua să fim alături de voi, apărând interesele angajaților din sănătate și promovând o mai bună calitate a vieții profesionale pentru toți membrii noștri.

 

                                                                                                           Comitetul Director

                                                                                               

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil 0740488812


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns