În data de 28 decembrie 2021 va avea loc Mitingul național al lucrătorilor din sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță desfășurarea Mitingului național al lucrătorilor din sănătate în data de 28 decembrie 2021. În cadrul acestei acțiuni vom „colinda” instituțiile esențiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul și Președinția, rostindu-le „Plugușorul suferinței lucrătorilor din sănătate” și urându-le înțelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniștilor din sănătate. „Colindul” va fi susținut de toate categoriile de lucrători din sănătate, „urăturile” acestora făcându-se auzite din toate spitalele publice din țară.

Mitingului național al lucrătorilor din sănătate va include următoarea serie de manifestări:

 1. Proteste în stradă:
 • Începând cu ora 10:30 – Miting în Piața Victoriei (cu numărul maxim de participanți permis de lege).
 • Începând cu ora 12:30:
  • Miting la Palatul Cotroceni
  • Miting la Palatul Parlamentului (intrarea Izvor).
 1. Manifestări de susținere desfășurate în spitalele din țară.

Având în vedere faptul că modalitatea în care au fost stabilite interdicțiile actuale vizează restricționarea dreptului de proteste (spre exemplu, pot fi desfășurate concerte în aer liber cu 1.000 de persoane, în timp ce un miting de protest nu poate fi desfășurat cu mai mult de 100 de persoane), guvernanții utilizând în acest caz măsurile de protecție împotriva pandemiei ca armă de luptă împotriva dreptului lucrătorilor de a-și promova interesele, ne vedem nevoiți să utilizăm alte soluții legale de acțiune pentru apărarea intereselor lucrătorilor din sănătate. Manifestările desfășurate în spitale constituie un exemplu în acest sens.

Mitingul național al lucrătorilor din sănătate se desfășoară pentru susținerea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” (prezentate în anexă).

Federația „Solidaritatea Sanitară” este organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector. Acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar.

 

                                                                                                           Pentru Biroul Executiv,

                                                                                                                   Co-președinte,

                                                                                                                     Radu Vasile

 

 

Revendicările

 

Acțiunile de protest din cadrul Mitingului național al lucrătorilor din sănătate vor fi desfășurate pentru susținerea următoarelor revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”:

 1. Acordare drepturilor salariale legitime:
  1. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);
  2. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.

 

 1. Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă și recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.

 

 1. Renegocierea părții privitoare la sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector. Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează public că partea privitoare la sănătate din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligațiilor, asumate de Ministerul Sănătăți, de includere în toate strategiile acestuia a celor convenite în cadrul contractului colectiv de muncă și prin încălcarea obligațiilor exprese ale Comisiei U.E. de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali. Strategiile de acțiune și procedurile prevăzute în cadrul Contractului colectiv de muncă la nivel de sector, a căror introducere în P.N.R.R. este solicitată de Federația „Solidaritatea Sanitară”
 • Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate
 • Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate
 • Metodologia privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal
 • Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală
 • Elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie
 • Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.
 • Elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru
 • Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase,
 • Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture
 • Elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns