De ce (încă) n-am protestat pe tema noii legi a salarizării?!

O întrebare pertinentă ne-a fost adresată de câțiva angajați : De ce nu ieșiți și voi la proteste?!

Întrebarea este justificată atât de scăderea continuă a puterii de cumpărare cât și de inechitățile existente în actuala lege a salarizării.

Există două răspunsuri la această întrebare:

1) Noua lege a salarizării

În discuțiile prealabile cu guvernanții pentru ambele am primit același răspuns: „Până la jumătatea acestui an trebuie să realizăm o nouă lege a salarizării, deoarece este prevăzută în mod expres în PNRR. Acolo vom rezolva problemele care pot fi rezolvate.”

De aceea discuția esențială are ca temă noua lege a salarizării.

2) Oportunitatea protestelor

– Pentru a protesta cu șanse reale de reușită trebuie să știm exact ce trebuie solicitat. (Evident, sunt utile și semnalele de alarmă trase de protestele prealabile discutării legii salarizării. Doar că ele nu au finalitatea așteptată în mod firesc de angajați.)

– Pentru a ști ce trebuie solicitat trebuie să vedem mai întâi ce au de gând să facă guvernanții cu legea salarizării. (Adică să vedem proiectul de lege.)

– Deocamdată știm doar că există un set de criterii de constituire a noii legi a salarizării (prevăzute în PNRR), fiind forțați să construim alternative în funcție de ele. Faptul că dorim să facem acest lucru împreună cu profesioniștii din sănătate înseamnă că avem încredere în capacitatea lor de a contribui cu idei utile. Asta înseamnă a ne pregăti pentru negocieri.

Acesta este sensul real al consultării publice, prealabile acțiunilor de protest.

Există o explicație simplă a problemei: Dvs. puteți trata un pacient înainte de a ști care-i este diagnosticul? Vă grăbiți la acțiune înainte de a avea un nivel rezonabil de orientare asupra afecțiunilor posibile? În mod firesc răspunsul este NU, deoarece trebuie să respectați un principiu al medicinii: „Primum non nocere”.

În mod similar noi trebuie să avem grijă mai întâi să nu vătămăm interesele unora dintre angajați prin intervențiile noastre.

Știm că acestea sunt răspunsuri nesatisfăcătoare pentru o bună parte dintre angajați. În mod legitim ei așteaptă o creștere a veniturilor salariale.

Pentru a le liniști nemulțumirea firească am putea ca noi să cerem „o creștere”, să organizăm niscaiva proteste și la urmă să constatăm că nu am ajuns la un rezultat pe măsura așteptărilor acestora. (Eventual, să ne uităm la cei care nu au ieșit la proteste pentru a-i considera vinovați de nereușită.)

Preferăm însă să le indicăm angajaților din sănătate care este situația reală și care sunt acțiunile ce au șanse de reușită.

Există un scenariu optim, dar care pare deocamdată greu de atins: participarea tuturor angajaților din sănătate la un protest de amploare (ideal o grevă generală) pentru a forța grăbirea unei decizii favorabile. Din păcate însă nu avem informații că ar exista disponibilitatea tuturor pentru un protest de amploare sau măcar a majorității profesioniștilor din sănătate.

Modalitatea în care am indicat realitatea nu este ușor de parcurs sau de înțeles, necesitând niscaiva eforturi. Nu este vina noastră sau a celor care se străduiesc să înțeleagă. Sistemul de salarizare este unul complex, intențiile de modificare a lui fiind complicate, suplimentar, de declarațiile ambigue și contradictorii ale politicienilor. În bună măsură sistemul de salarizare conține și un grad de complexitate inutilă, menită să-l opacizeze. Pe această cale guvernanții încearcă să îngreuneze posibilitatea angajaților de-a înțelege.

Federația „Solidaritatea Sanitară” are experiența negocierilor purtate în 2017 (și continuate în 2018) pentru actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017). Ele au fost marcate de declarații date de oameni care n-au înțeles ce se întâmplă, de indiferență, de cârpeală. Rezultatul? Toți angajații din sănătate sunt nemulțumiți. Personalul medical auxiliar și cel nemedical este nemulțumit de aplicarea etapizată a creșterilor salariale. Asistentele medicale sunt nemulțumite de locul ocupat în ierarhia salarială. Medicii sunt nemulțumiți de tariful orar al gărzilor suplimentare. Toți angajații sunt nemulțumiți de raportarea sporurilor/unora dintre sporuri la salariile de bază din anul 2018.

Toate nemulțumirile sunt justificate. Problemele au fost generate de o combinație dintre puțina pricepere (mai exact, numărul redus al celor care au priceput ce se întâmplă), disponibilitatea redusă a angajaților din sănătate de a participa la acțiuni în timpul negocierii legii salarizării (când protestele aveau cu adevărat obiect), proteste organizate în contra-timp, înțelegeri încheiate în mod inadecvat.

Ne-am dori să fie evitate cel puțin o parte dintre erorile trecutului.

Noi avem încredere în dvs. că puteți înțelege cu claritate ceea ce se întâmplă.

 



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


3 comentarii

  • Nahed tanboura

    Buna seara la bine sunt cu voi dar la ceva reau nu sunt va pup

  • Iordache Răzvan- Eduard

    Avem nevoie de mobilizarea tuturor angajaților din Sănătate, nemulțumirea este una foarte importantă pentru fiecare ( creșterea inflației, cea reală 30-40 % ). Aici este cuiul lui Pepelea. Oare sistemul sanitar din Marea Britanie care este superior din toate punctele de vedere față de sistemul românesc , au scos în stradă oamenii din sistem și au cerut condiții de muncă echitabile și creșteri salariale pentru a acoperi inflația. În țară , toți cer sporuri pentru ; – praf , antenă , calculator … etc , și chiar primesc . Cred că a sosit vremea să strângem rândurile , lăsați cearta , reproșurile , inechitatiile pentru că aici au vrut să ne aducă , să ne scoatem ochii uni altora. Uniți-vă pentru că altfel nu vom câștiga nici uni , nici alții. Fiți uniți , nu invrajbiti.

  • Raspunsul nostru la aceasta intrebare este ca suntem pregatiti sa facem tot ce putem pentru a ne alatura angajatilor si pentru a contribui la besprezentarea apta de dialog in jurul problemei salarizarii prin formularea si dezbaterea unor solutii viabile. In acelasi mod, dorim sa ne spunem punctul de vedere fata de chestiunea protestelor. Esentialul este sa actionam responsabil si cu discernamant pentru a avea sanse reale de reusita.

Lasă un răspuns