Deși a murit din cauza SARS-CoV-2, autoritățile consideră că decesul L. B. nu face parte din decesele COVID-19

În data de 25.05.2020 Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății au anunțat o rectificare la cod deces 1178, L. B., asistenta medicală de 45 de ani. Cu alte cuvinte, deși inițial fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, rectificarea schimbă cauza decesului, scoțându-l din această categorie.

L. B. lucra ca asistentă medicală la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Botoșani, tratând pacienți COVID-19.

A fost confirmată pozitivă SARS-CoV-2 pe 23 aprilie 2020. În consecință, a fost internată inițial la SJU Botoșani. Deoarece starea ei de sănătate s-a agravat, a fost transferată apoi pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Iași (spital desemnat ca fiind în faza I a luptei împotriva pandemiei COVID-19).

(Din informațiile furnizate public de fratele decedatei, O. C.,  reiese  următoarea succesiune: 23.04 internata, 24.04 transferata la Iasi, 2 teste pozitive la început și testul 3, în ziua a 12- a, pozitiv ; au urmat 2 teste negative pe 19.05 si 20.05, iar pe 23.05 a decedat.

Fratele victimei a publicat și fotografii ale certificatului constatator al decesului:

 

Scrisoarea medicală este la fel de evidentă în privința cauzei decesului:

A decedat în data 23.04.2020 în același spital, anunțul oficial inițial precizând că nu avea comorbidități.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a precizat public că este vorba de un deces cauzat de SARS-CoV-2.

În data de 25.05.2020 Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății au comunicat rectificare la cod deces 1178.

Explicația halucinantă și încălcând definiția de caz este aceasta: „Rectificare: INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat”.

Definiția de caz însă nu permite o astfel de rectificare în această situație.

 

După cum se poate constata, L. B. a fost internată ca fiind infectată SARS-CoV-2 într-o unitate destinată tratării acestei categorii de pacienți. Chiar dacă a avut două teste negative,  nu a fost externată ca fiind vindecată, respectiv nu a avut o perioadă de recuperare. Mai mult decât atât, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași deoarece starea ei se agravase. Cu alte cuvinte, L. B. se încadrează în definiția de caz.
Cazul L. B. nu este singular

Situația nu este singulară: anterior a mai existat un caz de acest fel, tot în județul Botoșani. Este vorba de S. B. M. M., asistent medical șef în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale al Spitalului Județean Mavromati, în vârstă de 58 de ani. A fost diagnosticată inițial COVID-19 și, din cauza stării grave, a fost internată pe secția de reanimare a SJU Mavromati Botoșani pe data 07 aprilie 2020. A fost intubată și ventilată mecanic și a beneficiat de tratamentul specific pacienților COVID-19.

La sfârșitul lunii aprilie a fost testată și au fost obținute trei teste negative consecutive.  În consecință, a fost considerată ca nemaifiind infectată SARS-CoV-2. Deoarece starea de sănătate era în continuare alterată (a fost indicată o pneumonie specifică pacienților intubați), a fost transferată la Spitalul Dorohoi pentru continuarea tratamentului. După câteva zile, respectiv, în noaptea de 10 spre 11 mai, a decedat.
Informația este publică, ea putând fi găsită, de exemplu, aici.
Acest al doilea caz nu apare in informațiile oficiale, însă este precizat în platforma de monitorizare https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/ sub codul de deces nr. 972.01 deoarece a decedat după cazul 972 si nu a mai fost raportată ulterior în informările oficiale ale GSD și MS.

 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Un comentariu

  • Eleonora DRAGOMIR

    E strigator la cer ce se intampla . Nu trebuie lasate lucrule asa . Faceti dreptate si fortati autoritatile sa spuna adevarul . Sunt si alte cazuri care au fost ascunse de exemplu preotul din comuna Grinties , desi nu avea cum sa moara din cauza unei operratii de coxartroza si fusese internat la terapie intensiva la spitalul de boli infectioase din Iasi din cauza infectiei cu Covid el nu este raportat ca deces Covid , la fel nu fusese raportata nici persoana care inlocuieste acum cazul 1178 Femeie, 50 ani, județ Botoșani.Dată confirmare: 24.04.2020.Dată deces: 23.05.2020.Comorbidități: Insuficienta hepatica cronica, Hepatita virala cronica C. Acest caz unde era ? Isi bat joc de noi incearca sa minimalizeze gravitatea situatiei , Nu le pasa nu sunt ei iexpusi in cazul unui nou val de infectari .

Lasă un răspuns