A doua evaluare a impactului aplicării legii salarizării asupra angajaților din Sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” prezintă concluziile cercetării având ca temă A doua evaluare a impactului aplicării legii salarizării asupra angajaților din Sănătate, având ca subiecți salariați din sectorul public de sănătate și ca obiectiv evaluarea opiniilor acestora asupra impactului aplicării legii de salarizare (incluzând ultimele modificări).

Sinteza concluziilor

Cca. 50% dintre salariații din sectorul public de sănătate s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de venitul net total rezultat în urma aplicării legii salarizării; doar 19% dintre salariați s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți.

Cel mai mare impact negativ îl înregistrează situația sporurilor: cca. 64% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de situația sporurilor; doar 16,4% dintre salariați s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți. De remarcat că cca. 15% dintre respondenți sunt mulțumiți de venitul net total dar nemulțumiți de scăderea veniturilor aferente sporurilor. Rezultatele confirmă ipoteza noastră anterioară privind impactul aversiunii față de pierdere în generarea nemulțumirii salariaților.

Cca. 11,5% dintre respondenți au indicat scăderea venitului net salarial total în luna iunie raportat la luna februarie 2018. Extrapolarea datelor conduce la o estimare a acestui tip de impact în cazul a cca. 23000 de salariați din sectorul public de sănătate. În condițiile existenței unei prevederi legale explicit privind dreptul salariaților la compensarea pierderii de veniturilor nete cea mai mare parte a situațiilor considerăm că este determinată de aplicarea deficitară a legii la nivel local.

 30% dintre respondenți au indicat că sporurile pentru condiții de muncă nu le-au fost raportate la salariile de bază actuale, procentul evidențiind tot atâtea situații de încălcare a prevederilor legale. Doar 37,46% dintre respondenți au declarat că primesc un spor de 100% (raportat la salariul din luna ianuarie 2018) pentru activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare. Putem constata ivirea unei noi practici (ilegală) a unităților de muta sporurile dintr-un buzunar într-altul, continuând la nivel local strategia avută în vedere de guvernanți în forma inițială a legii.

Cca. 80% dintre respondenți au indicat faptul că se simt înșelați de Guvern în privința creșterilor salariale primite comparativ cu cele promise în mod public. De remarcat și că cca. 50% dintre medici au indicat același lucru. Principala cauză considerăm că o constituie nivelul foarte mare al așteptărilor create de guvernanți în 2017 și la începutul acestui an raportat la drepturile salariale concrete.

Deși au beneficiat de creșterea salariului de bază la 1 martie 2018 (la nivelul corespunzător anului 2021 din legea salarizării) doar cca. 60% dintre asistenții medicali au indicat o creștere a veniturilor salariale totale nete în luna iunie comparativ cu luna februarie 2018. Cca. 11% dintre asistenții medicali au indicat o scădere a veniturilor salariale totale nete

Legea salarizării, așa cum a fost aplicată, a generat un nivel semnificativ de dezordine în sistemul sanitar, din cauza ivirii unor diferențe foarte mari între veniturile nete ale salariaților din diferite unități, fără ca acestea să fie justificate de criterii obiective. Această formă de inechitate participă la amplificare sentimentului de nemulțumire a salariaților determinat atât de creșterea salariilor de bază în ritmuri diferite pentru diferitele categorii de salariați din Sănătate cât și de problemele amintite privind sporurile.

Un număr semnificativ de respondenți au indicat existența unor probleme care sunt eliminate din punct de vedere legal dar pot fi întâlnite însă în practică. O parte semnificativă a problemelor evidențiate de respondenți a fost generată de interpretare inadecvată a prevederilor legale la nivel local.

Având în vedere că o bună parte dintre nemulțumiri este generată de situația sporurilor și ținând cont de forma legii salarizării înainte de modificările efectuate în baza Acordului încheiat cu organizațiile sindicale putem constata o îmbunătățire considerabilă a situației salarizării în sistemul public de sănătate. Cu toate acestea, rămân în continuare de rezolvat o serie întreagă de probleme generate de forma actuală a legii salarizării, ele fiind responsabile de nivelul ridicat de nemulțumire în rândul salariaților indicat de salariați prin răspunsurile acordate în cadrul cercetării.

Cercetarea a fost comandată de Federația „Solidaritatea Sanitară”, fiind desfășurată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” în perioada 13-28 iunie 2018.

Studiul integral poate fi găsit aici.

                                                                   Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


3 comentarii

 • Fodor Gabriela

  Buna ziua!
  Oare chiar nimeni nu vede discriminarile salariale care s-au facut? Dau exemplul meu: eu am salar net de patru ori mai mic fata de midicul cu care lucrez, eu sunt asistenta medicala principala cu 19 ani vechime, iar medicul este medic primar cu 20 ani vechime. Pana la cresterile astea salariale medicii aveau dublu fata de asistente, dar acuma de 4 ori mai mult???? plus ca ei lucreaza 7 ore pe zi si noi 8. Este posibil ca un rezident, care este acolo pentru a invata , sa aiba salar dublu fata de o asistenta care are 20 de ani vechime?????Rusine sa le fie la cei care au gandit asa ceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • FSSR

   Ba da! Le-am sesizat încă din faza de proiect a legii salarizării și am solicitat rectificarea lor.
   Problema este că salariații au înțeles prea târziu ce se întâmplă și nu au dorit să suțină inițiativele noastre.

 • Adriana Pop

  Buna ziua! Sunt de profesie infirmier. Cu noi ce se intampla? Vi se pare normal sa avem asa salarii mici , avand in vedere munca pe care o depunem? Cu noi incepe ziua de lucru si cu noi se termina .Multumesc!

Lasă un răspuns