Există soluții juridice pentru eliminarea pierderilor și creșteri semnificative ale veniturilor salariale nete

În cadrul DEMERSURILOR  INTELIGENTE  (ce vin în completarea PROTESTELOR  INTELIGENTE), Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis unităților sanitare, prin intermediul sindicatelor afiliate, solicitarea și soluțiile pentru optimizarea aplicării legii în beneficiul salariaților.

Având în vedere eliminarea indemnizației de hrană din suma aferentă sporurilor (limita de 30%) de către OUG nr. 10/2019 și alte câteva prevederi legale, specialiștii din cadrul Consiliului Experților în Legislația Muncii din Sănătate (CELMS; organism înființat în cadrul CCDSS/FSSR) au indicat spitalelor soluțiile juridice ce pot conduce la următoarele situații:

  • Nici un salariat nu înregistrează pierdere a veniturilor salariale.
  • Nici un spor pentru condițiile de muncă nu este redus sub nivelul procentual anterior.
  • Sporul de continuate este acordat la nivelul de 100% (este drept, deocamdată raportat la salariile de bază aferente lunii ianuarie 2018).
  • Toți salariații care au beneficiat de creșterea salariilor de bază la 1 ianuarie 2019 și au sporuri pentru condiții de muncă beneficiază de o creștere egală a veniturilor salariale.
  • Creșterile salariilor de bază „nu mai sunt înghițite de compensări” (cu câteva excepții).
  • Este eliminată discriminarea între diferitele categorii de salariați din perspectiva acordării sporurilor pentru condiții de muncă.

Considerăm că ține de responsabilitatea managerilor spitalelor ca, împreună cu sindicatele afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară”, să regleze la nivelul unităților inechitățile generate de legea salarizării, în marja de joc pe care a lăsat-o la dispoziție legea, în forma indicată de experții CELMS.

De asemenea, credem că este normal ca disponibilitățile suplimentare pentru plata sporurilor create (la nivelul spitalelor și al ordonatorilor principali de credite) în urma demersurilor unei organizații sindicale din sănătate, respectiv Federația „Solidaritatea Sanitară”, să fie utilizate exclusiv în beneficiul salariaților din sănătate.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns