Experții Federației „Solidaritatea Sanitară” s-au întâlnit cu specialiștii Ministerului Sănătății și cei ai CNAS pentru a identifica soluțiile tehnice privind asigurarea finanțării creșterilor salariale în anul 2019.

Astăzi, 21 martie 2019, experții Federației „Solidaritatea Sanitară” s-au întâlnit cu specialiștii Ministerului Sănătății și cei ai CNAS pentru a identifica soluțiile tehnice privind asigurarea finanțării creșterilor salariale în anul 2019.

Miza întâlnirii a constituit-o garantarea și optimizarea drepturilor salariale pentru toți salariații din sistemul sanitar. De asemenea, au fost abordate câteva probleme existente la ora actuală cum ar fi soluțiile tehnice pentru raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază și rearanjarea unor cheltuieli în cadrul limitei de 30% care pot să determine creșterea drepturilor salariale ale personalului din centrele de formare a rezidenților.

Reamintim ca în discuție nu sunt doar drepturile salariale ale acestor angajați, ci și riscul ca în absența finanțării acestor drepturi pierderile să se transforme în:

  • scăderea sporului de continuitate;
  • diminuarea sporurilor pentru condiții de muncă;
  • neplata indemnizațiilor de hrană;
  • neacordarea voucherelor de vacanță.

Problemele rezolvate:

  • Am identificat soluțiile juridice și financiare pentru asigurarea finanțării creșterilor salariale de la 01 ianuarie 2019 pentru cca 7200 de salariați, aceștia reprezentând cca 10% din totalul salariaților aflați în această situație.
  • Garantarea finanțării creșterilor salariale acordate categoriilor profesionale în anul 2018 în condițiile în care acordarea acestora pentru toate lunile anului 2019 era incertă (execuția bugetară a anului 2018 cuprindea sumele pentru nouă luni: martie – decembrie), de acest lucru beneficiind cca 110.000 de salariați.

Problemele rămase în rezolvare:

Pentru asigurarea finanțării creșterilor salariale aferente restului salariaților (care au beneficiat de creșterea salariilor de bază începând cu 01 ianuarie 2019) am stabilit următoarele demersuri:

  • până la următoarea întâlnire stabilită părțile vor demara, fiecare, evaluarea impactului financiar al acestei măsuri, bazate pe calculele exacte pentru fiecare unitate făcute de ambele părți.
  • părțile vor utiliza expertiză comună pentru identificarea resurselor financiare necesare (și a celor deja existente) în vederea argumentării și fundamentării unui act normativ care să dea posibilitatea CNAS de finanța creșterile salariale. Analiza financiară efectuată de experții Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” va fi prezentată la următoarea întâlnire a grupul de experți.

Obiectivul Federației „Solidaritatea Sanitară” îl constituie garantarea tuturor drepturilor salariale pentru angajați, fără a afecta calitatea serviciilor medicale și calitatea vieții profesionale.

Întâlnirea face parte din „poveștile” care asigură condițiile tehnice pentru acordarea drepturilor salariale (așa cum s-a întâmplat și până acum), respectiv din DEMERSURILE INTELIGENTE ce transpun principiul: Noi gândim înainte de a protesta! În cadrul acestor demersuri revendicările noastre sunt înaintate la pachet cu soluțiile și cu expertiza tehnică care asigură șansele rezolvării lor.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns