Federația „Solidaritatea Sanitară” amplifică protestele pentru apărarea drepturilor lucrătorilor din sănătate

Biroul Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în data de 21.XII.2021, a decis amplificarea acțiunilor de protest pentru susținerea revendicărilor înaintate guvernanților, stabilind calendarul primelor acțiuni de protest.

Programul acțiunilor de protest pe termen scurt:

  • În data de 28.XII.2021:
    • Miting în Piața Victoriei, începând cu ora 10:30 (cu numărul maxim de participanți permis de lege);
    • Desfășurarea acțiunilor locale de susținere a revendicărilor FSSR.
  • Continuarea și amplificarea Protestului pentru drepturile neacordate (lansat în data de 13 noiembrie 2021).
  • Declanșarea grevei japoneze și dezvoltarea protestului inteligent la nivel naț

 

Acțiunile de protest vor fi desfășurate pentru susținerea următoarelor revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”:

  1. Acordare drepturilor salariale legitime:
    1. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv personalul nemedical-TESA);
    2. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.
  2. Renegocierea părții privitoare la sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector. Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează public că partea privitoare la sănătate din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligațiilor, asumate de Ministerul Sănătăți, de includere în toate strategiile acestuia a celor convenite în cadrul contractului colectiv de muncă și prin încălcarea obligațiilor exprese ale Comisiei U.E. de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali. Pentru o corectă înțelegere a situație prezentăm în anexa la prezentul comunicat strategiile de acțiune ce trebuie incluse în PNRR.
  3. Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă și recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.

Protestele organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară” au în vedere sprijinirea negocierilor cu Guvernul în vederea onorării revendicărilor amintite, vizând modificarea corespunzătoare a legislației salarizării și a legii bugetului, respectiv renegocierea PNRR.

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită guvernanților să evalueze corect situația în care se află profesioniștii din sănătate, luând în considerare eforturile depuse de aceștia în ultimii doi ani, consecințele eforturilor și sacrificiilor asupra vieții personale și a vieții de familie, nivelul fără precedent al epuizării profesionale, disoluția continuă a echipei medicale pe care o generează diferențele de acordare a drepturile salariale, revendicările FSSR evidențiind intervențiile esențiale menite să corecteze aceste situații.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” este organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector. Acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar.

 

                                                                                                           Pentru Biroul Executiv,

                                                                                                                       Co-președinte,

                                                                                                                      Radu Vasile

 

 

 

 

ANEXĂ

Strategiile de acțiune și procedurile prevăzute în cadrul Contractului colectiv de muncă la nivel de sector, a căror introducere în P.N.R.R. este solicitată de Federația „Solidaritatea Sanitară”

 

 

  • Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate
  • Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate
  • Metodologia privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal
  • Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală
  • Elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie
  • Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.
  • Elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru
  • Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase,
  • Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture
  • Elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.

 

Precizăm că toate aceste acțiuni strategice au în vedere, în egală măsură, creșterea calității vieții profesionale a lucrătorilor din sănătate și creșterea calității serviciilor medicale.

 



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns