Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră necesară curățarea sistemului public de toate interesele de tip privat sau de grup care-i grevează funcționarea

Având în vedere informațiile publice privind conflictul de interes intervenit în gestionarea sistemului sanitar

Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră necesară curățarea sistemului public de toate interesele de tip privat sau de grup care-i grevează funcționarea.

Parazitarea sistemului public de sănătate de către interesele private este transpartinică, luând chipuri multiple, susținute de toate partidele ajunse la guvernare. Transferul fondurilor publice către unitățile private, introducerea a tot mai multe unități private în contract cu CNAS-ul fără a respecta regulile, achiziții trucate de dragul comisionului, angajările contra-cost, împiedicarea dezvoltării unităților publice de sănătate în sectoarele private, sabotarea funcționării aparaturii performante din unele spitale publice pentru a le face profitabile pe cele din sectorul privat etc. reprezintă toate chipuri multiple ale corupției care afectează grav interesul pacienților și al salariaților. Aceste practici trebuie să înceteze, măsurile îndreptate lor constituind adevăratele priorități ale sistemului public de sănătate.

Disfuncționalitățile sistemului public de sănătate sunt generate și de lipsa voinței politice de a stabili pachetul de bază. Pachetul de bază de servicii medicale are rostul de a evidenția limitele reale ale posibilităților de asigurare a serviciilor medicale pe baza fondurilor publice. Lipsa transparenței în acest domeniu generează așteptări cu mult mai mari decât posibilitățile. Din moment ce posibilitățile nu pot fi onorate apare nemulțumirea față de unitățile publice de sănătate și față de angajații acestora. Nemulțumirea este utilizată (deseori și întreținută) de sectorul privat, făcând parte din strategiile pentru creșterea profitului. Există doar două posibilități de a ieși din acest impas: limitarea serviciilor medicale acordate cetățenilor asigurați la posibilitățile reale de finanțare sau creșterea finanțării sectorului public pentru a satisface așteptările.

Nu privatizarea sistemului public de sănătate este soluția necesară, ci eficientizarea acestuia, dublată e creșterea fondurilor publice alocate sănătății.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete
Insituție: Ministerul Sănătății

Lasă un răspuns