Federația „Solidaritatea Sanitară nu a exprimat nici o poziție publică în privința disponibilității lucrătorilor din sănătate de a se vaccina

În acest sens sunt relevante următoarele aspecte:

  1. Acțiunile bazate pe dovezi constituie o valoare fundamentală a Federației „Solidaritatea Sanitară”. Medicina bazată pe dovezi este parte a acțiunilor sociale bazate pe dovezi. Vaccinarea este parte integrantă a medicinei bazate pe dovezi, fiind totodată cea mai bună șansă de luptă eficientă împotriva pandemiei COVID-19, cunoscută în acest moment.
  2. Vaccinarea este o problema ce ține de drepturile individuale ale lucrătorilor, nu de cele colective. Cu alte cuvinte, decizia pe această temă aparține lucrătorilor. De  drepturile colective ține furnizarea vaccinului împotriva SARS-CoV-2, în momentul apariției, pentru toți lucrătorii din sănătate. Asigurarea cu prioritate a posibilității vaccinării pentru toți lucrători din sănătate este o solicitare fermă a Federației „Solidaritatea Sanitară”. Această cerere are în vedere atât interesul lucrătorilor din sănătate (aceștia având nivelul cel mai ridicat de expunere la infecția cu SARS-CoV-2) cât și pe cel al populației (reducerea riscului de infectare a lucrătorilor din sănătate crește cantitatea și calitatea serviciilor medicale furnizate populației).
  3. Problema disponibilității lucrătorilor din sănătate de a se vaccina nu a fost dezbătută în cadrul organelor colective de conducere ale Federației „Solidaritatea Sanitară” și nici nu a fost propusă spre dezbatere. În consecință, nu a existat o decizie pe această temă și nici măcar intenția de a supune deciziei această temă.
  4. Având în vedere că specialiștii constituie cea mai mare parte a lucrătorilor din sănătate, suntem siguri că aceștia vor analiza din punct de vedere medical riscurile și avantajele în momentul apariției unui vaccin. Decizia va fi una bazată pe caracteristicile vaccinului și pe dovezile existente, profesioniștii din sănătate având în vedere interesele populației.
  5. Dat fiind faptul că estimările pe tema disponibilității de vaccinare sunt premature atât timp cât nu există vaccinul, Federația „Solidaritatea Sanitară” nu a comandat nici o cercetare pe această temă și nu deține informații privind disponibilitatea profesioniștilor din sănătate de a se vaccina.
  6. Pozițiile publice ale Federației „Solidaritatea Sanitară” sunt comunicate prin intermediul site-ului federației și a paginilor de FB ale acesteia. Problema disponibilității specialiștilor din sănătate de a se vaccina SARS-CoV-2 nu a făcut obiectul unei astfel de comunicări.
  7. Protestele desfășurate în această perioadă de Federația „Solidaritatea Sanitară” vizează strict protecția salariaților din sănătate și apărarea drepturilor acestora. Ele au fost determinate de efectele pandemiei COVID-19 asupra salariaților din sănătate, impactul negativ fiind amplificat de politicile incoerente ale guvernanților în domeniu și de absența dialogului social eficient.

 

Notă: Această clarificare publică are în vedere acest articol apărut în Național.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete
Categorii de personal: asistenti medici

Lasă un răspuns