Federația „Solidaritatea Sanitară” publică Fundamentarea necesității menținerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate

În urmă cu trei săptămâni Guvernul a aprobat Memorandumul privind regulile generale de construcție a unei noi legi a salarizării. Așa cum a demonstrat în mod sistematic Federația „Solidaritatea Sanitară”, intențiile de reglementare exprimate în cadrul Memorandumului ar avea ca efect scăderea semnificativă a veniturilor majorității profesioniștilor din sănătate, adică exact a celor care se află de peste un an de zile în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

 

Cel mai mare impact negativ l-ar avea modificările intenționate asupra sistemului sporurilor, acesta având de fapt rostul adecvării recompensei la variațiile specifice ale timpului de muncă și condițiilor de muncă, respectiv instituirea unui sistem de diferențiere a veniturilor salariale comparabil cu cel existent în alte sisteme de salarizare a lucrătorilor din sistemele publice de sănătate ale diferitelor țări.

 

Pentru a clarifica situația juridică a sistemului sporurilor din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a comandat o analiză a acestora. Analiza și fundamentarea sistemului sporurilor din sănătate a fost făcută de Consiliul Experților în Legislația Muncii din Sănătate (CELMS), purtând titlul Fundamentarea necesității menținerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate, aceasta putând fi găsită aici.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” constată că intenției juridice a Guvernului îi lipesc trei condiții esențiale pentru deschiderea discuțiilor pe tema legii salarizării:

  • Fundamentarea adecvată. În absența fundamentării adecvate orice politică publică riscă să servească doar interesele celor care o elaborează și aprobă, ratând obligația legală și morală a reprezentării intereselor publice.
  • Respectarea prevederilor legale și contractuale privind modificarea regulilor aplicabile salarizării, respectiv negocierea lor cu partenerii sociali. Deși termenul stabilit în cadrul Memorandumului pentru desfășurarea consultărilor (30 de zile) se apropie de final, până la această dată nu au avut loc negocierile cu actorii sociali relevanți, respectiv cu federațiile sindicale reprezentative din sănătate.
  • Contextul adecvat. Nu poți demara demersurile de elaborare a unei noi legi a salarizării atâta timp cât prevederile legale aplicabile stării de alertă suspendă dreptul de acțiune a sindicatelor pentru apărarea intereselor celor pe care-i reprezintă.

 

 

Fundamentarea necesității menținerii sistemului sporurilor în sectorul public de sănătate are un caracter deschis, toți actorii interesați fiind chemați s-o completeze și s-o susțină. Acesta este un document cadru menit să ofere argumentele juridice necesare pentru o platformă de acțiune comună. În acest sens, adresăm o invitație cu caracter general pentru toți actorii interesați în semnarea unui pact de susținere a obiectivelor acestei Fundamentări.

 

                                                                                                           Pentru Comitetul Director

                                                                                                                       Co-președinte,

                                                                                                                      Radu Vasile

 

 

Persoane de contact: Radu Vasile, Co-președinte FSSR – tel.: 0761605891



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns