Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită adoptarea procedurilor pentru acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună

Documente

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR), în calitate de organizație sindicală reprezentativă la nivel de sector sanitar, organizație semnatară a Contractului colectiv de muncă la nivel sector bugetar Sănătate și singura organizație care deține informațiile privind impactul luptei împotriva pandemiei COVID-19 asupra salariaților din sănătate[1], a solicitat astăzi Ministerului Sănătății adoptarea procedurilor de transpunere a prevederilor OUG nr. 43/2020 în practică astfel încât de acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru perioada stării de urgență, prevăzut de art. 8 alin. 1 din OUG 43/2020, să beneficieze:

I.   Toți salariații din:

·     Spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a

·     Spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.

Indicarea acestor spitale este făcută de OMS nr. 555/2020.

II.  Toți salariații implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, sau descoperiți ulterior ca fiind infectați SARS-CoV-2, din alte spitale decât cele menționate la punctul I.

III.  Tot personalul implicat în triajul pacienților și acordarea îngrijirilor de urgență în această perioadă.

IV.   Salariații din unitățile de asistență socială care și-au desfășurat activitatea în unități în care au fost depistate cazuri pozitive SARS-CoV-2 în rândul beneficiarilor de servicii sociale.

V.   Toți salariații care au fost carantinați instituționalizat în mod forțat, fără a face parte din categoriile obligate legale să respecte această măsură, ori au fost obligați la izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate.

Suplimentar, pentru motivele pe care le-am expus în argumentarea ce însoțește documentul, ”Solidaritatea Sanitară” a solicitat analizarea și oportunitatea unei categorii suplimentare:

VI.  Toți salariații din unitățile sanitare și de asistență socială aflați în activitate în această perioadă.
[1] A se vedea https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/

Documentul a fost transmis, de asemenea, și următoarelor instituții: Președintele României, Guvernul României, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Fondurilor Europene și Avocatului Poporului.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


8 comentarii

 • Platon Sebastian

  Am văzut o listă întreagă pentru acest stimulent de risc,dar despre cei din cadrul DSP-urilor,in special din sectorul epidemiologic care sunt trimiși în centrul epidemiilor pentru anchete?Pe ei nu putem să ii includem în acest stimulent de risc,că la muncă se pare că nu au de ales,zi-noapte,luni-duminica sărbători,24/7,servicii la DSP,anchete pe teren și în spitale la contagioase,servicii la ISU…

 • Marinete Iuliana

  Acordarea stimulentului pentru personalul medical din cadrul Serviciilor de Ambulanță,implicat în evaluarea și tratarea pacienților, indiferent dacă au fost sau nu pozitiv COVID,întrucât numărul testărilor a fost foarte mic,sau pacienții au fost de multe ori descoperiți ulterior pozitivi,de multe ori la interval foarte mare de timp!
  De asemenea,consider că suma ar trebui să se poată divide, astfel încât se se poată acorda și fracționat(ex: co, cm, etc)

 • Miclea

  Merita toti cei din sistem care au fost prezenți, nu cei care si au scos concedii medicale !

 • Roxana patrut

  Dar personalul care a fost pe secție și a avut colege în triaj cort unde au fost prezentați pacienți suspecți de covid? Și stresul la care am fost supuși ca s au comasat 4 secții într una? Și ce se întâmplă după 15 mai? Pt ca de atunci și secția pe care lucrez va primi și testa pacienți suspecți covid?

 • Claudiu

  Farmaciștii, care, la rândul lor sunt foarte expuși, nu sunt luați în calcul?

 • Copcea Elena-Georgiana

  Am fost detașată în luna aprilie la cortul triaj covid19 iar în momentul când am făcut cerere sa primesc acest stimulent de 2500lei mi s-a raspuns ca nu ma încadrez pentru a-l primi. Acest spital nu este covid ci este spital non covid.S- a declarat ulterior ca eu m-am oferit voluntar dar am fost nominalizata sa merg la triaj covid nu m-am oferit voluntar. Mentionez ca eu lucrez la spitalul orășenesc „Sf. Dimitrie Tg. Neamt”secția Medicina interna.( asistenta medicală principala)

 • Rosu Veronica

  Buna ziua!!!
  Sunt un membru nou al organizației dumneavoastra si as dori sa stiu dc.se poate,daca ati primit vreun răspuns de la unitățile statului cu referire la solicitarea dumneavoastră privind acordarea stimulentului de risc.
  Multumesc!!

 • Stefan carmen

  Cei care au fost infestat cu covid-19 si au fost internați au dreptul la stimulent.

Lasă un răspuns