Federația „Solidaritatea Sanitară” susține în continuare dreptul salariaților de beneficia de reducerea vârstei de pensionare proporțional cu durata lucrată în CIM-urile suplimentare/ reducerea proporțională a vârstei de pensionare pentru realizarea anticipată a stagiului de cotizare

Având în vedere dezbaterile existente în spațiul public pe tema modificării legii pensiilor în sensul creării unui privilegiu pentru medicii care efectuează gărzi, Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează că susține propunerea pe care a avansat-o încă de anul trecut: introducerea echității în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp lucrat de salariați, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumulavând ca efect reducerea proporțională a vârstei de pensionare pentru realizarea anticipată a stagiului de cotizare

Precizăm că această solicitare am înaintat-o în mod consecvent guvernanților, aceștia respingând-o la fel de consecvent. Ultima discuție pe această temă a fost desfășurată de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” cu ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, în data de 4 iunie 2019, acesta respingând propunerea printr-o afirmație ce nu constituie un argument: „Așa ceva nu există nicăieri în lume!”. Având în vedere că același ministru încearcă acum să lipsească medicii de concediile de odihnă suplimentare (aceasta însemnând pentru medici o reducere a timpului de recuperare cu perioade ce pornesc de la un an și pot merge până la aproape 4 ani – raportat la întreaga durată a vieții profesionale), poate fi estimat răspunsul pe care-l va da.

În privința discuțiilor pe tema introducerii reducerii vârstei de pensionare pentru medicii care efectuează gărzi considerăm că problema este reală, însă soluția nu este cea adecvată.

Problema este reală, deoarece medicii reprezintă categoria de personal care ajunge, prin natura profesiei, să muncească mai mult decât durata unui singuri contract individual de muncă (CIM). Cea mai evidentă situație este în cazul medicilor care efectuează gărzi.

Soluția nu este adecvată din două motive esențiale:

  1. Nu împărtășim ideea aparentei treceri a medicilor în zona categoriilor de personal care beneficiază de pensii speciale deoarece în discuție este un drept fundamental al medicilor, derivat din munca lor, și nu un privilegiu aflat la îndemâna decidenților politici. Soluția aflată pe tapet la acest moment presupune ocolirea rezolvării problemei ca drept recurgând la cumpărarea medicilor prin intermediul uni privilegiu. Repetăm: acesta nu este un privilegiu, ci un drept fundamental. Înlocuirea dreptului cu un privilegiu riscă să aducă cu sine costuri suplimentare la adresa imaginii medicilor.
  2. Acest drept nu este doar al medicilor care efectuează gărzi, ci al tuturor categoriilor de salariați care muncesc peste echivalentul unui CIM. El este un drept al tuturor medicilor, inclusiv al celor care nu efectuează gărzi dar au mai multe CIM-uri, al universitarilor care lucrează și în spitale (deseori cu o durată echivalentă cu un CIM, deși sunt plătiți doar pe jumătate), al asistentelor medicale, al personalului TESA etc. Cu alte cuvinte, acesta este un drept al tuturor salariaților aflați în situații similare din toate sectoarele de activitate.

Nu împărtășim punctele de vedere exprimate public de diferite persoane și entități privind obligativitatea medicilor de a încheia CIM-ul suplimentar aferent gărzilor. Federația „Solidaritatea Sanitară” a luptat pentru a crea în anul 2016 această libertate a medicilor de a alege și a reușit menținerea ei până în prezent. Legal nici un medici nu poate fi obligat să efectueze gărzi suplimentare CIM-ului de bază. Dacă există situații în care medicii se simt în continuare obligați să efectueze gărzi acestea nu se rezolvă prin modificarea legii, ci prin exercitarea libertății legale. Dacă cineva îi poate obliga să efectueze gărzi împotriva voinței lor, în contra prevederilor legale, atunci îi poate obliga la orice deoarece, în astfel de cazuri, nu mai este vorba de raporturi normale de muncă, ci de comportamente abuzive.

 

NOTĂ: Deși avem în mod constant o atitudine critică la adresa organismelor profesionale, inclusiv a Colegiului Medicilor, nu împărtășim criticile aduse reprezentantului acestui organism profesional legate de pasivitatea demonstrată pe tema pensiilor speciale ale medicilor. Nu discutăm aici problema pe care-o constituie utilizarea ca argument a unor date care nu sunt colectate în mod riguros științific (o transpunere în alți termeni a afirmațiilor domnului dr. Borcean Gheorghe, președintele CMR). Există un motiv structural pe care suntem nevoiți să-l avem în vedere: Colegiul Medicilor nu este organizație sindicală, intervențiile sale pe tema legii pensiilor putând fi cel mult de ordin moral. Acest tip de neînțelegere a ținut medicii decenii la baza ierarhiei salariale (așteptând rezolvarea problemelor salariale din partea organismului profesional), problema fiind înlăturată doar în momentul în care o bună parte dintre ei au înțeles să ni se alăture.

 



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns