Guvernul intenționează să joace rolul lui Grinch, încercând să fure Crăciunul salariaților din sănătate

Având în vedere proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, prin care Guvernul intenționează să precarizeze situația sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar interzicând creșterea cuantumului acestora pe termen nelimitat începând cu 01 ianuarie 2019 și generând condițiile scăderii  lor;

            Federația „Solidaritatea Sanitară” constată intenția Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru cca. 90% din salariații sectorului public de sănătate.

            Apreciem faptul că Guvernul a preluat propunerea Federației „Solidaritatea Sanitară” din România de a asigura, prin Ordonanța de Urgență (în condițiile în care Legea bugetului nu va fi adoptată până la sfârșitul acestui an), majorarea salariilor de la 01 ianuarie 2019 cu25% din diferența dintre salariul de bază din 2022 și cel actual, anulând astfel una din cele două măsuri negative, îndreptate împotriva salariaților, pe care Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”  le-a indicat. Însă, prin modalitatea în care este formulat proiectul de act normativ personalul care beneficiază de creșterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019 (respectiv salariații care nu au beneficiat de creșterea salarială aplicată în luna martie 2018)  nu va beneficia și de creșterea sporurilor.

            Măsura de precarizare a drepturilor salariale adiacente salariului de bază va afecta aproximativ 90% din salariații din sănătate, fiind victimele ei următoarele categorii de salariați:

            – Personalul care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 01 martie 2018 respectiv: farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, fizicieni, biochimiști, kinetoterapeuți, personalul TESA,  infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori etc., aceștia fiind privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii

            – Asistentele medicale vor fi private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează.

            – Medicii vor fi lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază.

            Este evidentă intenția Guvernului de a ne întoarce la perioada 2009- 2016 prin ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual. În discuție este o altă măsură prin Guvernul ciuntește veniturile salariaților utilizând mecanismul devenit tradițional al mutării banului dintr-un buzunar în altul: creșterea salariilor de bază nu este urmată de creșterea veniturilor, din cauza scăderii altor drepturi salariale

            Solicităm Guvernului următoarele modificări esențiale ale proiectului de OUG:

            – Anularea precarizării situației sporurilor.

            – Aplicarea succesivă a creșterilor salariale respectând următoarea ordine: majorarea salariului de bază până la nivelul salariului minim brut  pe economie prevăzut pentru 01 ianuarie 2019 apoi majorarea cu 1/4  din diferența  față de salariul de bază din anul 2022.

            – Aplicarea calculului drepturilor salariale pornind de la salariul de bază aferent gradației 0, urmat de aplicarea tranșelor de vechime asupra gradației 0.

– Aplicarea creșterilor salariale aferente anului 2022 pentru toate categoriile de salariați cel puțin începând cu anul 2020, punându-i în aceeași situație cu salariații din educație.

            Federația „Solidaritatea Sanitară” va propune și va înainta în regim de urgență Guvernului modificările la proiectul OUG. Totodată, pentru eventualitatea în care Guvernul nu asumă solicitările noastre legitime, Federația „Solidaritatea Sanitară” declanșează consultarea publică a salariaților având ca temă demararea protestelor.

Comitetul DirectorDacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns