Guvernul vrea să introducă o nouă discriminare între salariați. Noi ieșim în stradă! Tu ce faci?

În urma protestelor desfășurate de cele două federații sindicale reprezentative la nivelul sectorului sanitar, Federația „Solidaritatea Sanitară” și Sanitas, Guvernul a fost de acord că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniștilor din sănătate.

Astfel, pentru ședința de Guvern de astăzi, joi 12.XI.2020, Guvernul intenționează să adopte aceste două acte normative: proiectul de OUG privind modificarea Legii nr. 153/2017 (legea-cadru a salarizării) și proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri).

Analizând cele două proiecte de acte normative primite în urmă cu câteva ore Federația Solidaritatea Sanitară” a constatat că intențiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturilor unor lucrători din sănătate decât de a le crește, iar puținele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu.

Pentru a vă ajuta să înțelegeți, vă explicăm câteva dintre efectele acestor proiecte de acte normative:

  • Guvernul intenționează să prevadă în mod expres acordarea sporului pentru combaterea epidemiilor. Însă, dorește să facă acest lucru:
    • Doar pentru personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează în unitățile prevăzute în OMS nr. 555/2020. Asta ar însemna că lucrătorii din restul unităților sanitare (cele care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020) care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți ar pierde dreptul la acest spor.
    • Să-l stabilească prin decizie unilaterală (eliminând obligația legală de a-l stabili între minim și maxim cu reprezentanții organizațiile sindicale reprezentative la nivel de sector) în procent unic de 60%. Asta ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 și au acordat acest spor peste nivelul minim vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.
  • Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până în 30% și pe perioada stării de alertă. Însă, dorește să facă acest lucru:
    • Doar pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020. Asta ar însemna că:
      • Salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor.
      • Doar o parte din salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 ar avea dreptul la acest spor (comparativ cu situația salariaților din alte tipuri de unități).
    • Doar începând cu 1 decembrie 2020. Asta ar însemna că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează.
  • Guvernul a fost de acord cu creșterea salariilor de bază pentru asistentele medicale. Însă, doar pentru asistentele medicale din serviciile de ambulanță. În consecință, asistentele medicale care lucrează cu pacienți COVID-19 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității) nu ar beneficia de creșterea salariilor de bază.
  • Deoarece sporul de combaterea epidemiei nu poate fi cumulat cu alt spor pentru condiții de muncă, în timp ce sporul de până în 30% poate fi cumulat, Guvernul creează o diferențiere inversă: personalul din spitalele care nu sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 va putea avea sporurile mai mari (prin efectul cumulării) decât personalul din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 (adică exact personalul implicat în cea mai mare măsură în tratarea pacienților COVID-19.
  • Guvernul nu doar că nu intenționează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci dorește ca sporul de epidemie și sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2017. Asta ar însemna că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a propus și transmis modificările necesare ale celor două acte normative astfel încât ele să genereze creșteri reale și echitabile ale unora dintre veniturile salariale. Solicitările noastre pot fi găsite aici.

Pentru susținerea acestor solicitări, noi ne vom afla în Piața Victoriei astăzi, joi, 12.XI.2020, începând cu ora 11:00.

Tu ce faci pentru susținerea acestor drepturi?

                                                                                                           Comitetul Director



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Un comentariu

  • Mandache Liliana

    Sunt de acord cu toate cerintele dvs cu privire la cuantumul sporurilor,la calculul care trebuie facut la salariul in plata , la crestera salariului asistentilor medicali la nivelul salariului asistentului medical de la anatomie patologica.
    O singura observatie in sistemul de sanatate mai sunt si alte categorii profesionale -biolog,psiholog,chimist,fizician,etc la careÎncepând cu data de 01 ianuarie 2021, salariile de bază pentru personalul care ocupă aceste functii sa fie armonizate cu salariile similare functiilor din anatomie patologica.
    Inainte nu existau diferentieri ale salariilor de incadrare pentru nici o categorie profesionala, ceea ce diferentia era sporul de conditii de munca care era diferit pe fiecare sectie.
    Vorbesc in cunostinta de cauza lucrez la DSP compartiment medicina muncii si mergem la expertizari in vederea acordarii tuturor aporurilor pe conditii de munca
    Mandache Liliana
    O zi linistita

Lasă un răspuns