Întrebare către autorități: când veți constitui Consiliul Național pentru Siguranța Profesioniștilor din Sănătate?!

Astăzi (23.02.2021) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul (nr. 35/2021 al) Președintelui Autorității Naționale de Management a Calității în Sănătate (ANMCS) privind constituirea Consiliului Național al Siguranței Pacienților. O inițiativă legitimă și lăudabilă, ce oferă șansele creșterii nivelului de siguranță a pacienților.[1]

Federația „Solidaritatea Sanitară” adresează o întrebare simplă autorităților: când veți înființa Consiliu Național pentru Siguranța Profesioniștilor din Sănătate?!

Principalul argument pentru un astfel de demers îl constituie faptul că lucrătorii din sănătate reprezintă categoriile profesionale cele mai afectate de pandemiei COVID-19. Cifrele (existente pe Platforma de monitorizarea a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate[2])  pot demonstra cu ușurință necesitatea și urgența acestei măsuri:

  • Numărul lucrătorilor din sănătate infectați COVID-19 este de cel puțin 22.643.[3]
  • Lucrătorii din sănătate infectați SARS-CoV-2 reprezintă cca. 3% din totalul cetățenilor infectați (în condițiile în care numărul de lucrători din sănătate este de cca. 1% din totalul populației din România).
  • Până acum au decedat în urma infectării, la datorie, cu virusul SARS-CoV-2 cel puțin 98 de profesioniști din sănătate (în procedura de verificare mai sunt încă 7 cazuri).

În loc de recunoașterea nivelului riscului de morbiditate și deces asumat de profesioniștii din sănătate care își fac datoria, asistăm fie la neputința autorităților de monitoriza situația lucrătorilor din sănătate fie la o continuă încercare de „camuflare a datelor” privind impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora.

Este suficient să observăm în acest sens că datele oficiale indică un număr mult mai mic de profesioniști din sănătate infectați decât cel real:

Lipsa unei strategii de protecție a lucrătorilor din sănătate este vizibilă și în absența unei centralizări a lucrătorilor din sănătate decedați la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19 realizată de o instituție a statului cu responsabilități în domeniu.

Reamintim că solicitare noastră nu este un demers cu caracter singular: Federația „Solidaritatea Sanitară” a introdus prevederile art. 67, alin. 4 din Contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate, care stipulează obligația de constituire a Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate. Prin intermediul Platformei de monitorizarea a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate noi am făcut și treaba instituțiilor statului în acest domeniu. Acum a venim momentul ca acestea să-și achite obligațiile legale privind protecția lucrătorilor din sănătate.

 

[1] Reținem că lărgirea structurii reprezentării ar fi putut aduce un plus de calitate.

[2] https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/

[3] Având în vedere rezultatul de până acum al actualizării informațiilor – în condițiile în care până acum doar 30% dintre unitățile sanitare publice au transmis informațiile actualizate – estimăm că numărul lucrătorilor din sănătate cunoscuți a fi infectați SARS-CoV-2 depășește 30.000.

[4] https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2290-raport-saptamanal-episaptamana07-2021/file



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns