Joi, 6 iulie, Federația „Solidaritatea Sanitară” pichetează din nou unitățile sanitare din țară

Nemulțumită de indiferența Guvernului față de adevăratele revendicări ale angajaților din Sănătate, Federația ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul acțiunilor cu un nou protest național ce se va desfășura în curtea spitalelor, îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) și rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajați din sectorul public de sănătate.

Protestul se va desfășura joi, 06 iulie în intervalul 12.00 – 12.30, fără întreruperea activității unităților (câteva detalii pot fi găsite aici.)

Acțiunile de proteste sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu au luat cu adevărat în considerare doleanțele angajaților din sănătate. Ceea ce a fost stabilit prin ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface așteptările angajaților din sănătate și departe de a însemna o creștere reală a puterii de cumpărare. Nemulțumirea angajaților din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanță a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate (detalii aici).

Pichetarea unităților sanitare, ce se desfășoară mâine, nu este singurul protest al Federației ”Solidaritatea Sanitară” din această perioadă, acesta fiind completat de alte două proteste aflate în desfășurare:

Dacă intenția guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toți angajații din sănătate și acordând o creștere a salariului din noua lege pentru toți angajații din Sănătate.

Această soluție determină rezolvarea actualelor disfuncționalități salariale (acestea afectând sporurile pentru condiții de muncă, tură și zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizația de hrană – toate blocate la nivelul anului 2018), respectiv majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 și crearea posibilității de-a acorda aceste drepturi salariale.

Atenționăm Guvernul că protestul organizat mâine, joi, 6 iulie va fi urmat de un miting organizat în data de 12 iulie în Piața Victoriei. Acestea fac parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate (decizia în privința grevei urmând să fie luată în funcție de numărul de angajați care vor semna până atunci pentru grevă și de situația juridică a conflictului colectiv de muncă.) Demn de reținut este faptul că în paralel ajung la scadență formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulți angajați, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare și refuzul angajaților care participă la asigurarea continuității serviciilor medicale/funcționării unității de a mai efectua ture.

Toate aceste proteste exprimă nemulțumirea în continuă creștere față de atitudinea Guvernului, riscând să aibă ca efect blocarea funcționării normale a sistemului public de sănătate. Acțiunile de protest au ca scop satisfacerea revendicărilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”, ce pot fi găsite aici.

 

                                                                                                           Comitetul Director

 

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094     
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil 0740488812
  • Chirculescu Florin, prim-vicepreședinte FSSR, mobil 0752214942
  • Zaharia Mihaela, vicepreședinte FSSR, mobil, 0786687782
  • Andrieș Vasile, vicepreședinte FSSR, mobil: 0723195550


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns