Lansăm Comparatorul echității salariilor de bază din domeniu bugetar

08.04.2022

Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează Comparatorul salariilor de bază (CSB) al angajaților din domeniul bugetar.

Deoarece este ușor a vorbi de inechitate sau nedreptate în privința salariilor de bază, dar mult mai dificilă este utilizarea acestor evaluări axiologice prin recurs pe dovezi, Comparatorul salariilor de bază (CSB) se poate dovedi un instrument deosebit de util, permițând trecerea de la sentimentul inechității la evaluarea comparativă a îndreptățirii invocării ei. Cu alte cuvinte Comparatorul salariilor de bază (CSB) este un instrument online de evaluare a echității stabilirii salariilor de bază a lucrătorilor din sectorul bugetar, bazat pe o analiză comparativă a acestora.

Având în vedere că în PNNR este prevăzută elaborarea unei noi legi a salarizării, primul obiectiv fiind creșterea echității salarizării, Comparatorul salariilor de bază (CSB) este un instrument deosebit de relevant în acest context, el permițând evaluarea pe orizontală a echității salarizării, făcând posibilă corectarea inechităților. În același timp, deoarece suntem în perioada elaborării unei noi legi a salarizării, Comparatorul salariilor de bază (CSB) oferă posibilitatea angajaților de-a evalua corectitudinea afirmațiilor decidenților politici în privind echității propunerilor pe care le avansează.

Accesibilitate Comparatorul salariilor de bază (CSB) este organizată pe mai multe paliere, după cum urmează:

–           Accesul universal, vizând publicul larg dornic să se informeze corect, CSB permițând o perspectivă realistă asupra a ceea ce înseamnă salariile de bază ale angajaților din domeniul bugetar.

–           Accesul general, vizând toți lucrătorii din domeniul bugetar. Astfel, CSB este un instrument de analiză etică, ce permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază cu cel aferent tuturor funcțiile din întregul domeniul bugetar.

–           Accesul special, avându-i ca beneficiari pe profesioniștii din sănătate, aceștia având acces la o categorie mai largă de comparații menite să le evidențieze în mod mai exact nivelul de echitate al propriilor salarii de bază.

Limitele instrumentului: deoarece Comparatorul salariilor de bază (CSB) este centrat pe furnizarea dovezilor și pe analiza obiectivă a datelor, el împărtășește limitele abordărilor bazate pe dovezi, nefiind sensibil la diferitele estimări emoționale sau la cele cu caracter partizan. De asemenea, utilizarea CSB permite evidențierea problemelor, soluțiile rămânând în sarcina celor care participă la decizie.

Platforma Comparatorul salariilor de bază – CSB a fost realizată de echipa Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, proiectul  fiind finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete

Lasă un răspuns